Monday, February 13, 2012

Ikan Bakar Parameswara Umbai.



                    
bagi korang telan air liur dulu. muahahahahahaha.

Sabtu dua minggu lepas aku pergi makan2 dekat Melaka dengan Akram.
actually dah plan lama dah tapi biasa la kitorang ni kalau plan memang memanjang je tak jadi.
agaknya kalau ada anugerah planner terhebat sepanjang tahun memang semua aku gondol kot.
plan nak pergi Cameron Highland tak pergi2. pastuh plan pergi Teluk Cempedak pulak. tak pergi lagi dah plan nak ke Cherating pulak. and the list goes on.



aku ni memang sangat suka seafood.
walaupon tahap resdung aku agak teruk tapi buat tataw je lah.
kalau pantang sangat kan abes lah nikmat makan aku.
takkan nak tengok orang lain makan je. haruslah aku makan jugak.
aku bab2 makanan ni kau bagi je lah ape pon.
insya-Allah aku tak tolak.
melainkan benda2 mentah and kurang masak.
agaknya keturunan JAWA ni memang kuat makan kot. hahahahahaha !



so Sabtu tuh aku ajak jugak Akram pergi even dia kerja.
dalam pukul 5 lebih kot kitorang gerak.
before tuh google map dulu kot2 sesat kang Umbai ke mana seafood kemana.


memula bincang nak pergi makan dulu or nak jalan2 dulu.
sebab sampai Melaka dalam pukul 8 lebih kot.
ingat nak makan dalam pukul 9 lebih camtuh.
last2 Akram cakap pergi makan dulu.


masa nak cari parking first time masuk budak jaga tol cakap dah penuh parking.
so kitorang patah balik fikir2 nak parking kat mana.
seploh minit macam tuh masuk balik.
bayar parking singgit try je lah naseb.
memang lucky jugak lah sebab dan2 time tuh ada orang nak keluar.
sukorrrrrrrrrrrrr. kalau tak mahu panjang muncung aku sebab tak dapat makan sana.


nasib baik kau kitorang pergi makan dulu.
ramainya orang MasyaAllah dah macam ada majlis kawen dah.
siap ada yang reserve meja lagi.
memang full house !
tapi agak naseb baik jugak lah sebab ada orang yang dah nak habes makan.
so kitorang cop meja dia.
hambek kau sampai meja pon kene cop2.


eh eh tapi kat Umbai ni banyak kedai sebenarnya.
tapi kedai yang paling femes kedai paling belakang.
kedai Parameswara.
kedai tuh paling besar, paling laku dan paling ramai.
kalau kau jalan area Umbai tuh kedai lain semua "mai masuk dik. makan sini dik"
tapi parameswara takde eh.
kau masuk sendiri, pilih meja sendiri, pilih seafood sendiri.
punya lah ramai orang.



dah dapat meja, letak nombor meja mintak kat kaunter. kira cop meja tuh la.
lepas tuh baru lah boleh pergi pilih seafood.
selagi kau tak dapat meja jangan ngada-ngada nak pilih seafood.
kang makan nasi atas lantai jawapnya.


cukop besar tak nombor meja?



memula masa nak pilih ikan ada ikan ape je entah.
besar-besar gila.
lepas tuh ikan pari takde.
aku kalau makan ikan bakar memang kompem pilih ikan pari.
ikan lain boleh la jugak telan tapi ikan pari tatappp nombor 1.
sekali ikan pari habessssssssssssssssssssssssssssss.
mau nak menangis aku kat situ.
brader tuh cakap pekerja dorang tengah pergi beli.



si Akram asyik dok tanya2 camne2.
aku ni perangai sikit.
kalau tengah pressure tuh tak boleh orang tanya2 camne camne.
kang memang naik hantu lah aku.
bagi aku berfikir sejenak.
aku cakap aku nak jugak ikan pari.
datang jauh2 nak makan ikan tiga rasa baik tak payah.
kat KL pon melambak.
so menunggu ikan pari lah kite.



last2 Akram cakap dia beratur je lah dulu.
pilih seafood lain dulu.
nanti kalau pari sampai order lain lah. aku okey2 kan aje.
naseb baik tak lambat sangat.
sedang2 je masa Akram beratur nak pilih ikan untuk second time pari pon sampai.

so kitorang amik kupang masak halia, ikan pari bakar sambal, ketam masak pedas dengan sotong goreng tepung.




kitorang mintak air gelas besar.
sekali sampai penumbuk aku lagi besar.
adik tuh cakap "ni lah gelas paling besar kak. kalau tak cukop order lah lagi"
amboi dik kau perli2 akak ye.





memula sotong goreng tepung sampai.
ni sekor je ye.
besar kan.
yang penting nampak lah rupa sotong celup tepung.
kalau kat kl sori ye nak dapat camni.
order sotong goreng tepung dapat lah jemput2 sotong.
tepung lagi banyak dari sotong.





kupang ni dia tak kira ikot gram.
dia memang dah siap2 kan by pinggan.
so Akram order masak halia.
ish tak berkenan tekak aku.
aku lagi prefer kupang masak pedas.
tapi sebab ketam dah masak pedas so kupang kene mengalah.




ketam tiga ekor. tak sampai sekilo pon.
sedappp !
tapi aku ni bukan tak suka makan ketam.
makan memang suka tapi part nak korek2 isi ketam tuh memang aku tak suka.
tak pandai nak isap2 kulit ketam ke ape ke.
aku korek2 sikit isi dia pastuh pas kat pinggan Akram.
orang tue tuh kalau makan memang licin sampai kalau boleh dengan kulit2 sekali dia nak telan.



dan yang ditunggu-tunggu.
ikan pari bakar sambal.
tapi agak kuciwa aku malam tuh.
ikan pari tuh pahit.
sambal pulak tak berapa kaw.
sedap lagi Ikan pari bakar sambal bapak aku.


bayangkan ikan pari tuh dia bakar direct atas api.
so part yang hangus2 tuh memang pahit gila.
kot ye pon alas lah dengan daun pisang ke ape ke kan.
sedihhh.
tapi sedih2 pon licin jugak.
kahhhh kahhhhh !



semua sekali RM67.
boleh tahan murah la aku rasa.
dalam pukul 9 lebih start ramai orang.
naseb baik datang awal.
ramai yang sampai beratur nak pilih seafood tuh dalam 20 orang.
masa aku pilik adalah dalam 5 orang.



masa makan aku tataw lah boss dia ke sape ke jalan2 tanya sedap ke tak okey ke tak.
agak kalau cakap tak okey dapat free tak?
wakakakaka.



lepas makan jalan2 dekat dataran pahlawan, pergi ala2 downtown melaka.
lepas tuh ada orang buat autoshow kereta punya bunyi2 tuh ape tah aku pon tak paham.
penat jalan2 balik lah ke KL membawa perut yang penuh.
dah la ngantuk.
pastuh sikit2 Akram cuit aku yang tengah mamai.
bila aku terkejut dia pergi gelak2.
macam nak tampar je.


okbai.


                                         
With Love : Syazwana Jamal :)


36 comments

February 13, 2012 at 2:37 PM

amboi..nyum3...

February 13, 2012 at 3:13 PM

kesimpulannya parameswara nih x sedaplah sgt kut..abes ikan parinya pahit kan..

sotong tepung paling mantop akak penah makan kat kuantan..x penah jumpa lg kt mana-mana yg sedap camtu

February 13, 2012 at 3:58 PM

waaaa...terliur!
tak kira .. tak kira.. nak jugak =.=

February 13, 2012 at 4:54 PM

akak xbc hbs pun sbb entry ni mendera tekak n perut akak.. okbai

February 13, 2012 at 5:02 PM

sodapnye..sotong tepung..febret uh..

February 13, 2012 at 5:57 PM

fine! tengah diet2 ni la awok nak update entry makanan yang sedap2 kan? ehehehhehehe

February 13, 2012 at 5:58 PM

ku tak sempat makan sini
ku makan dengan Sungai Duyung ke apa entah..
dekat melaka juga
apa2pun dua2 tempat nih memang sedap
:-)


P/S : Nak Minta Tolong Bantu Hans Menang iPad 2

http://hanspunyablog.blogspot.com/2012/02/pusingan-akhir-contest-gadget-impian.html

February 13, 2012 at 6:31 PM

umbai? dkt je ngan umah makwe zuan (panggilan nenek untuk nenek zuan huhu)

February 13, 2012 at 6:39 PM

terliur pulak aku tgk makanan yg kat ats tu !

February 13, 2012 at 6:56 PM

@nuyui a.k.a miss YUI
jangan jeles
:P

February 13, 2012 at 6:57 PM

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty
tak pernah pergi kuantan jadi tak pernah rasa. maybe lepas ni boleh suruh akak suggest. hehehe

February 13, 2012 at 6:57 PM

@laskar pelangi
nak jugak?
sila ke Umbai ye.
hewhewhew

February 13, 2012 at 6:58 PM

@mizzkechique
sabar itu kan separuh daripada iman kak.
kekekekeke

February 13, 2012 at 6:58 PM

@cik ika
sedap gila !
terbayang2 lagi kat tekak ni ha.
hehe

February 13, 2012 at 6:59 PM

@Liyana Aziz
sekali sekala je.
hujung minggu gemukkan diri lah.
hari biasa diet balik.
hahahaha

February 13, 2012 at 6:59 PM

@Hans
nanti aku jengah blog kau ye :)

February 13, 2012 at 7:00 PM

@Muhammad Saiazuan Norhalik
yeke?
untunglah boleh pergi selalu.
ingat makwe tuh gepren.
kikikikiki

February 13, 2012 at 7:08 PM

@teha
apa lagi.
malam ni pon boleh.
hehehehehe

February 13, 2012 at 7:20 PM

wwooohoooooo...serius sedap sangat ni..yang palin pentg murah..jetam tu nmpk sdp sgt..kecur air liur cam ni

February 13, 2012 at 7:31 PM

@ayanuts
habes asyik awak je yang kecur kan air liur kite.
hehehehehe

February 13, 2012 at 10:14 PM

umbai mmg rmai..actually ada 1 tmpt lagi b4 umbai..nama dia anjung batu..sedap gak..heee ;)

February 13, 2012 at 11:22 PM

terliur jadinyer....huhuhu xsabau lak nk ajak kengkawan pekena ikan bakar....huhuuh

February 13, 2012 at 11:27 PM

@Juliet_iRa~"
okey boleh masuk list
^^

February 13, 2012 at 11:27 PM

@nadia arrumaisha
cepat2 sebelum air liur makin banyak.
kekekekeke

February 14, 2012 at 12:36 AM

oke sangat terliur tgok yanga atas meja tu.

p/s: agak2 betul lah hipotesis wana tu. huda pon jawa jugak. sgt kuat makan :p

February 14, 2012 at 9:31 AM

saya sendiri pernah makan citu..mmg terkejut dengan bilangan pelanggan yg cukyup ramai huhuhhhhhh

February 14, 2012 at 9:39 AM

ini memang buat lapa~ grrrrr
kite dah byk kali plan nak pegi umbai dgn Z tapi asyik tak jadi je. untung la wana dpt makan2 dekat umbai dgn akram

February 14, 2012 at 10:36 AM

sedapnya tgk mknn2 tu...aduhhhh

February 14, 2012 at 9:05 PM

sedapnyee!! :)

February 15, 2012 at 1:48 AM

makan kat umbai mahal, nak murah sikit dekat Alai.

February 15, 2012 at 8:41 AM

@huda jamil
kan kan.
pesen jawa. kalau kite datang rumah orang or orang datang rumah kite mesti hidang makanan banyak2. kekeke

February 15, 2012 at 8:41 AM

@sahromnasrudin
saya pon first time datang situ.
lagi lah terkejut.
kekeke

February 15, 2012 at 8:42 AM

@dhiera
ini pon kite paksa Akram kalau tak memang menganga je lah jawabnya. hahahaha

February 15, 2012 at 8:42 AM

@[sutera kasih]
lama menghilang saudari.
hehehehehe

February 15, 2012 at 8:42 AM

@هانيم إرشاد
kalau dapat makan lagi sedap.
ngeeeee

February 15, 2012 at 8:43 AM

@Anyyss Shuhaimi
okey boleh masuk list.
yang penting kene sedap okey.
hehehe

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal