Loading...

Monday, November 28, 2016

Ameera Naqeesya's Food Diary




So basically semalam 27.11.16 ucil dah genap 6 bulan.
Macam mak2 yang lain, aku eksited gila kot nak bagi ucil makan. Hehe.
Lagi2 anak pertama kan :D
Sebulan sebelum tarikh semalam dah siap print segala info berkaitan solid food.
Google, pesbuk, tanya kk, tanya member dokter, tanya makcik sister nurse keje lama kat paed, tanya kawan2 eh banyak lah. Haha!
Siap beli kerusi khas untuk ucil makan. Anak aku tu dah start merangkak and memanjat. Alangkan nak pakaikan pampers pon bergaduh inikan pulak nak makan. Sebelum anak tekak aku terkeluar jerit2 panggil dia baik aku belikan kerusi siap2. Hehe.

Actually ramai jugak kawan2 aku yang start bagi makan anak2 dorang before 6 bulan.
Bagi makan yang lembut2 la such as puree buah and sayur.
Kadang2 ada jugak paed yang memang suggest untuk bagi makan awal.
Macam Dr. Halina pon bagi makan anak dia Bella masa umur 5 bulan setengah.
Kalau ikotkan aku rasa ucil pon dah boleh start makan awal tapi aku malas nak amik risiko. So aku bersabar jugak tunggu sampai 6 bulan. Hihihi.

So bila sepatotnya baby dah bersedia untuk makan?

1. Boleh mengangkat kepalanya dan mengekalkan posisi itu
- Ucil dalam pantang lagi dah start angkat kepala sendiri. Haha. Siap suka tido dukung macam budak besar. Tanak orang dodoi macam baby tu.

2. Duduk dengan baik apabila dipegang
- Start 4 bulan kot dah boleh duduk bila kita pegang. Start 5 bulan setengah dia dah belajar duduk sendiri. Tapi tak stabil. Dekat2 nak masuk 6 bulan memang dah steady sangat dah duduk. Hehe. Tak payah pegang dah. Kalau pergi makan luar dah boleh letak dalam baby chair tu.

3. Melakukan pergerakan mengunyah
- Haha! Yang ni masa 4 bulan dah buat. Orang makan dia sibuk nak mengunyah. Siap telan air liur. Siap nak capai2 apa kita makan.

4. Berat badan telah naik secara sihat.
- Aku baca2 baby dah ready untuk makan bila berat dia dah dua kali ganda berat masa lahir. Ucil punya berat memang naik ok tiap2 bulan. So passed!

5. Amat berminat dengan makanan yang anda sedang makan
- Macam aku cakap kat point no 3 la. Bukan setakat berminat. Siap nak rampas apa kita makan. Kalau kita makan dia tenung je makanan tu. Hahaha!


So basically semua dah pass kan. Maka bila dia genap 6 bulan semalam aku pon dengan gembiranya start bagi dia makan.

Sebenarnya banyak je isu untuk start baby solid food ni.
Ada orang cakap puree ni orang2 barat je buat.
Orang melayu masak je lah bubur.

Ada orang lain pulak cakap kene start with puree. Sebab baby baru nak start belajar makan. Bagi dia yang light2 je dulu.
Masa aku bawak ucil check up 6 bulan nurse kk pesan genap 6 bulan je terus masak bubur untuk ucil. Tambah ikan n sayur. Blend halus. Makan sekali sehari lunch menu yang sama seminggu.
Minggu kedua baru baru start bagi makan dua kali sehari.

So aku tanya kawan2 aku yang dah ada experience. Tanya jugak kawan aku dokter yang anak dia sebaya anak aku. Dia cakap pon nak start with puree dulu.
Lepas tu aku tanya makcik aku yang keje as sister kat jabatan paed lama. Dia cakap sebenarnya tak kisah pon nak start dengan apa2 pon asalkan lepas 6 bulan dah kene start.
Sebab ada nutrien dalam makanan yang takde dalam susu. Hehe.

So setelah berfikir-fikir, aku pon akan start with puree dulu. hehe.

Boleh jadikan panduan. Hehe. 


Basically apa yang aku akan buat:

6 bulan

1. 4 days rule sebab senang tak payah pikir banyak2 menu. Wakakaka.
2. Puree buah & puree sayur.
3. Bagi aku 6 bulan ni untuk introduce food je untuk baby. Nak bagi baby kenal makanan. Nak check allergik. Bukan untuk kenyang sangat. So aku akan bagi sekali sehari waktu lunch.
4. Susu badan macam biasa. Alhamdulillah susu aku cukup lagi untuk baby. Belom campur formula :)


So ni jadual yang aku dah buat untuk ucil. Hehe.


Labu + ebm. Potong bersih, cuci, kukus, blend dengan ebm, siap! So semalam dah start dengan labu. So far ok. Memula tu dia jelir2 lidah jugak. Dah lama2 tu naik syok pulak. Siap marah kita lambat. Sibuk nak rampas2 sudu kita. Hehehe. Perot ok, berak ok, tido ok. So mak is happy! :D

Good girl! :) Kerusi tu beli Lazada. Rm75 kot. Paling murah jumpa. Ekekeke. Namanya booster seat. Takde brand tapi ok je aku tengok. Sebab pergi  kedai semua ratus2 punya tak kuasa la aku kan nak beli.

So far aku berniat nak masak hari2.
Bukannya apa. Aku tak sampai hati nak bagi frozen punya. Huhu.
Sebab ayah dia hari2 aku masakkan bekal pagi2. Tak adil la ucil nak makan frozen punya kan. kekeke.
InshaAllah selagi mampu aku akan masak hari2.
Sekarang pon untuk susu dia hari Isnin je aku guna frozen punya from deep freezer. Hari Selasa sampai Jumaat aku bekalkan chiller ebm pam semalam punya :)
Tapi bukanlah nak cakap mak2 yang frozen stok makanan tu tak bagus. Well, mothers know what is the best for her children ok? Ini cuma cara aku. No issues here.

Oh untuk blend aku guna blender biasa. Malas nak beli yang baby punya.
Guna blend kering tu sebab tak pernah guna pon untuk masak.
Untuk steam, pon guna kukus manual. Jimat. Ekekeke.

Untuk bekal ucil ke pengasuh, aku tak campur ebm siap2. Aku pesan kat pengasuh untuk campur masa dia bagi ucil makan nanti. Itu je lah.

Untuk 7 bulan aku belom decide lagi nak bagi menu apa. So nanti once ucil dah 7 bulan aku akan apdet lagi k :D

okbai.










With Love : Syazwana Jamal :)


Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal