Tuesday, October 5, 2010

Punca Sakit Belakang



                          

Aku sejak kebelakangan neh salu jek nak sakit2 belakang neh..Actually selalu jugak la kene..Bile datang sakit belakang tuh rase macam nak suruh Malik Noor pijak belakang aku jek..Huahuahua


Jadi sambil2 aku google punca sakit belakang ni meh aku share sekali.
kot2 yang malas cari kat tenet tapi rajin baca blog aku ni, dah dapat pahala aku share ilmu kat korang.
hewhewhew.


Suke sangat membongkok ke depan and beralih ke kiri and kanan tem nak angkat or tarik barang.

Suke bongkok ke depan and ke bawah tem wat keje.

Salu drive jauh2 non-stop or tak singgah rehat jap.

Suke diri lame-lame..

Suke bawak barang yang beratnya tak seimbang.

Suke duduk membongkok atas kerusi.

Suke pakai high heels.


Aku salu wat yang nombor 1, 2, ngan 6 kot..
Aku memang tak reti drive..tak suke gak diri lelame..ape motif kan nak diri lelame..len la tem perhimpunan sekolah dulu..every week je memang ramai yang pengsan..oppss..


Tak suke jugak angkat barang berat2 neh..selalu aku suh orang angkat..aku angkat yang ringan2 jek..Huahuahua
Yang last tuh memang aku jarang buat..Aku lagi selesa pakai sandal jek..Hehe


Tapi before kene sakit belakang neh kene la taw care2 nak elakkan kan..
Ape omputih ckp tuh..
Prevention is better than cure?
Ye kot..

Sebabnye kalau dah sakit belakang teruk2 neh kene pi jumpe dokter lah ape lah..kan ke leceh..duit pon abes..

Macam mane nak elak sakit belakang??

Belajar praktik pasteur (btol ke aku eja neh) yang baik.

Kene bijak gune mekanik tubuh ngan baek tem wat keje.

Kene banyak2 bersenam..



Okey pasneh aku kene rajen2 bersenam lah ek..
korang pon sama. jangan nak hadap laptop je.
pergi buat sit up cepat.
Yeahh!!



okbai.


                           
With Love : Syazwana Jamal :)


Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal