Saturday, April 2, 2011

Resipi : Kek Tiramisu senang tak payah masuk oven.



                                            
you know what?
tiba-tiba rasa macam nak makan kek tiramisu lah pulak.
memang tiba-tiba sesangat sebab before nih seyesly tak pernah makan.
dan tak pernah taw macam mana rasa dia. boleh pulak kan tiba-tiba teringin.
yang aku taw ade rasa-rasa kopi or nescaffe gitu.
okey sila gelak =.=



tapi taknak beli sebab rasa nak buat sendiri.
waw macam ayu gitu buat kek sendiri kan.
*fengsan.


lalu dengan kuasa google marilah kite meng'google' resipi kek tiramisu yang senang.
sebab kalau susah memang mintak ampun lah nak buat kan.



dengan kebolehan pakcik google yang hebat maka berjumpa lah aku dengan satu resipi dekat blog neh.
mari kite cekidout.



Resipi kek tiramisu simple :)


  • 1 biji sponge kek or apa-apa kek.
  • 250 ml whipping cream.
  • 200 ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus.
  • 1 cawan air panas.
  • 1 sudu makan serbuk nescaffe.
  • serbuk koko untuk hiasan.

  1. Bancuhkan nescaffe dengan air panas tadi.
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Potong kek pada dua bahagian.
  5. Tuangkan bancuhan nescaffe atas kek.
  6. Sapukan adunan cheese+cream atas kek tadi.
  7. Susun lagi satu bahagian kek yang lebih and sapukan nescaffe and baki cream cheese tadi.
  8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila nak hidangkan dia.


sumber -----> sini




gambar google saja.




macam menarik je kan?
jom jom kite try ramai-ramai.
lepas tuh tunjuk kat aku kek korang eh.








selamat mencube.








                                         



With Love : Syazwana Jamal :)


16 comments

April 2, 2011 at 10:37 PM

wowowowow menarik!i suka resepi ni.nak try lah nanti :) thanks!!!

April 2, 2011 at 10:53 PM

wey.. kena la try makan dulu yg orang laen buat. bru tau cmne rase dye yg sebenar. satg buat sendri tak sedap pon kaw cakap sedap sebb ta penah makan XD

April 2, 2011 at 10:57 PM

@sherah

dah try jangan lupe share.

hik hik

April 2, 2011 at 10:58 PM

@azureEn

takpe aku banyak tukang komen.

adalah dalam 5 orang.

dorang mesti dah penah makan.

keh keh keh.

April 2, 2011 at 11:28 PM

maen masak2 ke?
hahakk..
xreti buat kek..
huuu

April 2, 2011 at 11:30 PM

@Cik Ezy

jom ah babe try

seronok

heee :)

April 3, 2011 at 12:35 AM

babe! kek tiramisu nampak sedap giler. meleleh dah i tgk! hihi. i pun nak try bwat jugak! :)

April 3, 2011 at 8:58 AM

@asfira aminuddin

yeay yeay.

nanti jangan lupe share eh.

ngeee :)

April 3, 2011 at 9:26 AM

wah..best..macam nak try :P

macam je la..bila tu ntah la..

April 3, 2011 at 9:36 AM

nak tiramisu gak!! buat sedap2 tau! hhihi

April 3, 2011 at 9:50 AM

@Fina Fento

jom lah jom lah.

pastuh share gambar eh

hehe

April 3, 2011 at 9:51 AM

@AesyaZealous

buat sedap-sedap pastuh masuk mulut sendiri. kikiki

April 3, 2011 at 11:11 AM

wah nampak macam senang jek !!! nak trylah..thx for ur sharing ok..hehehehe

April 3, 2011 at 11:25 AM

@Azreen Zunairah

hehehe.

no biggie lah dear.

jangan lupe try taw :)

April 3, 2011 at 8:37 PM

first tyme singgah :)
nmpak sedapp oh tiramisu neh..lpas abes matrik nnt nak try buat la..

oh ya,belog ni comeyyy ^_____^

April 3, 2011 at 9:53 PM

@athirahzakaria

cube cube jangan tak cube.

hehehhe.

btw thanks! :)

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal