Loading...

Thursday, February 28, 2013

Mari Belajar Bahasa Melayu lagi








Hari tu kereta aku kene langgar dengan Mat Motor naik EX 5.
Time tu nak balik kerja dengan tengah2 jem pulak.
Mamat tu dok cilok2.
Tetibe BAMMMM dengar bunyik dia langgar bumper depan bawah kereta aku.
Die tengok kejap pastu terus blah.
Yang aku macam blur2.
Tengok dia blah dengan bersahaja aku ingat takde pape lah.
Sebab tengah jem kan mane dan nak kejar pon.


Tetibe sampai rumah amik kau dah nak terjatuh dah bumper depan bawah aku.
Yang belah kanan la.
Dia punye klip tu patah.
Teruk jugak.
Hantar perodua, mamat tu cakap buat kat sana mahal.
Better buat kat bengkel luar.
So Akram cakap nanti dia tolong usharkan bengkel.
Orang perodua just gantikan klip je dua ketol bagi dia ikat sikit.
Yang sepatotnya kene bukak habes bumper tu then kene pasang ape benda tah aku pon bukan paham bab2 kereta ni. Dalam 60-70 jugaklah kalau buat.



Pastu tetibe Akram tanya.



Akram : Nak buat kereta dulu ke nak buat spek mata dulu?

Aku : Spek?

Akram : Yelah ari tu cakap nak buat spek mata jugak kan.

Aku : Owh. Buat bumper lah. Spek tu barang yang nak. Bukan yang perlu sangat. Spek sekarang boleh guna lagi.

Akram : Barang kehendak lah. Barang kehendak dengan barang keperluan. KH dulu dapat berapa?

Aku : Apesal KH pulak?

Akram : Yelah dulu kan belajar Barang Kehendak dan Barang Keperluan dalam KH. Takkan dalam Geografi pulak.




Ok fine.


Aku sebenarnya tau word yang aku nak cakap tu tapi kadang2 susah nak keluarkan.
HAHAHHA!

Selalu kalau aku cakap dengan Akram mesti macam aku explain panjang2 kat dia pastu nanti dia betulkan term yang aku nak cakap tu.
Memang selalu sangat.


Tak tahu lah bahasa ape je yang aku fluent.
Nak kata muka jawa pandai cakap jawa tak jugekkk.
HAHAHHA!


okbai







With Love : Syazwana Jamal :)


9 comments

February 28, 2013 at 2:32 PM

kekeke... ada cekgu peribadi..

February 28, 2013 at 3:14 PM

ingatkan ada ajar BM dengan cara yang betul.
haha
:p

February 28, 2013 at 3:52 PM

hahaha....samalah kita...saya pun kadang2 suka hati je sebut, kawan2 yang rapat je yang memahami...hehe

February 28, 2013 at 4:29 PM

@MizzTina
tu lah pasal.
hahahaha

February 28, 2013 at 4:30 PM

@Syazana Zainn
hahahaha.
ni cara tak betol punye.
:P

February 28, 2013 at 4:30 PM

@nini
hehehe kan?
kadang2 susah betul nak nyebutnya.
:D

February 28, 2013 at 5:33 PM

masok form 1 blk la wana oi..
kehkeh

February 28, 2013 at 9:00 PM

dengarlah nasihat dari yang pakar.. heheh tapi kurang ajar betul motor tukan.. sebab tu dia bla tu bila dia nmpk bumper kereta sis tu jatuh

February 28, 2013 at 10:47 PM

hahaha..siap terkeluar subjek KH lg...

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal