Wednesday, March 20, 2013

Resepi : Roti Tortilla inti daging




Untuk yang request resepi.
Nah.




Bahan-bahan :

1. Sepeket Roti Tortilla segera.
2. Daging cincang. Aku guna Ramli punye.
3. Bawang besar sebijik.
4. Bawang putih dua ulas.
5. Sosej sikit buat2 tambahan. Kire ala-ala suprise taste gitu. Dalam 10 ketul yang kecik je aku guna.
6. Carrot merah sebatang.
7. Keju parmesan nak letak boleh tanak letak boleh.
8. Seasoning (garam, serbuk cili, black pepper, serbuk jintan manis, serbuk 5 rasa Giant)
9. Mayonis and Thousand Island



Dah kuarkan semua baru teringat nak snap gambar. Dia banyak jenis. Ada yang potato, garlic, ape entah lagi. Aku amik yang Wholegrain. Kenyang sikit.



Daging cincang Ramli yang dua keping tu. Cuci bersih-bersih.



Cara-cara:



1. Bawang Besar potong dadu.
2. Bawang putih cincang halus.
3. Carrot hiris halus.
4. Sosej potong kecik comel.




5. Panaskan minyak. Tumis bawang besar sampai layu. Aku suka guna pan ni sebab dia tak melekat. Jadi takkan hangus. Hehehehe.





6. Bawang dah layu, masukkan daging. Gaul.




7. Lepas dua minit masukkan bawang putih. Gaul





8. Masukkan serbuk cili dalam 2 sudu besar.
9. Masukkan serbuk jintan halus dengan serbuk 5 rasa dalam satu sudu kecik.

Serbuk 5 rasa tu memang nama dia serbuk 5 rasa. Aku beli kat Giant.
Akram la suruh letak.
Dia tengok macam best je dia suruh letak.
Tapi jangan banyak sangat sebab nanti jadi pahit.





10. Masukkan carrot and biar layu sikit baru masukkan sosej.

Aku campur carrot je sebab Akram kan tak makan sayur.
Setakat carrot tu die boleh telan lagi.
Kalau korang nak guna kacang panjang ke kobis ke okey jugak.


11. Season dengan garam and black pepper. Tambah sos cili sikit.

Make sure daging betul2 kering sebab taknak roti tortilla tu koyak.
Dah kering angkat letak tepi.




Panaskan roti tortilla dalam seminit dua. Angkat.
Letak daging cincang tadi.
Letak lah nak letak sos ke, mayo ke, thousand island ke.
And aku tabur parmesan cheese sikit untuk tambah berat badan kahhkahh.






Lipat. Gulung.
Panaskan non-stick pan. Letak agak2 cheese boleh cair kalau letak cheese. Terbalikkan beberapa minit lagi. Angkat.
Siap!



miaw-miaw.




Kenape kene try resepi ni?

1. Sebab die senang gile.
2. Sebab die sedap!
3. Supaya cik abang sayang. Wakakakakaka!


okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


14 comments

March 20, 2013 at 4:11 PM

kalau aku buat tapi mr engineer tak syg kat aku , aku cari kau dulu k . hahaha

March 20, 2013 at 4:21 PM

terima kasih eh, kak wana, kongsi resipi nih... adik excited sangat nak cuber ...

muntah pliss

March 20, 2013 at 4:47 PM

@Cik Pipi
hahahaha!
ngek.
takpe try dulu baru tau kan.
kakaka

March 20, 2013 at 4:48 PM

@munamuni
aku dah la memang tengah pening kepala.
baca komen kau memang terus nak muntah.
kakakaka

March 20, 2013 at 8:41 PM

sangat senang disediakan dan senang untuk ngap.sedap pun sedap!
kena try nih.nak cik abg sayang kan.eh eh! hahaha :D
wei,dah boleh kawen dah ko ni..wikiki

March 20, 2013 at 10:02 PM

wahh. kena try pasney. hehe

March 20, 2013 at 10:45 PM

ku malas nak masak
ko hantar dekat rumah ku lah
hehehe

March 21, 2013 at 4:51 PM

@laskar pelangi
hahahahaha!
alah lek luuuuuuuu.

March 21, 2013 at 4:51 PM

@Hanim Irsyad
try jangan tak try.
hehehehe

March 21, 2013 at 4:52 PM

@Hans
bayar bayar.
hihihi

March 21, 2013 at 9:04 PM

nanti aku dtg umah ko..tlg masakkan benda ni ye

March 22, 2013 at 12:05 AM

nmpk mcm ssh je nk wat..
satu hal plak kene cr serbuk 5 rasa..
kehkehkeh..

March 25, 2013 at 9:25 PM

Wow! Sangat mudah & menyelerakan.. Tenkiu share resipi.. Pasti cuba! ^_^

September 26, 2013 at 5:18 PM

salam kenal :)

kalo nak beli roti tortilla sejukbeku banyak banyak banyak banyak utk kenduri majlis dan sebagainye, buleh la singgah blog akak dan terus menuju ke kedai akak :)

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal