Thursday, February 27, 2014

Medan Ikan Bakar, Muara Sg. Duyong, Melaka.




Kan aku pernah cakap yang Umbai dengan Alai dah tak best kan seafood dia.
Aku tak pernah la pergi the latest. Tapi kawan aku pergi bulan lepas. Review memang hancur.
So kawan aku yang kat Melaka suggest try pekena seafood kat Muara Sg. Duyong.


Aku dengan Akram ni memang pantang sikit dengar tempat makan best2. Lagi2 tempat yang dekat dengan kitorang.
Laju je perot melonjak2 mintak diisi.
Padehal dua2 badan dah macam belon.
Tapi tak sedar diri lagi.


So awal bulan haritu kitorang pon terjah la Muara Sg. Duyong ni sebab time tu pergi wedding kawan Akram kat Muar.
Sekali dengan hantar baju kat Melaka.
Alang2 dah sampai Melaka, takkan tak melencong kan.
Jadi ke sana lah kite.


Aku tak berapa nak ingat kitorang sampai pukul berapa. Tapi macam awal lagi. Dalam pukul 8 malam kot. Kereta pon dapat parking depan jugak.



Sampai2 je ada pelayan sambut.
At first aku ingat orang berebut nak carik customer.
Rupanya tak. Kat sini memang satu je ni medan selera. Satu owner.
Kite sampai, pelayan akan tanya berapa orang then die akan carikan kite meja.
Very the best sebab selama ni kitorang pergi makan seafood semua tempat kene carik meja sendiri.
Takde meja tak boleh pilih seafood, tak boleh makan.
Kalau ramai orang, sila lah buat muka tak malu menempel tepi meja orang yang dah nak habes makan.
So first impression very the bomb.


Kitorang dapat meja belakang sikit. Betul2 sebelah muara sungai. So masa makan tu nampak la bot2 nelayan baru balik memukat.



Dah dapat meja, dapat nombor meja barulah boleh pilih seafood. Akram yang pilih seafood sorang. Aku tunggu kat meja. Tu nampak tak orang beratur pilih seafood. Ramai betul. Tapi pantas.



Dua meja full orang dah booking.



Makan kat Melaka ni biasa memang dorang serve dengan Nasi Lemak. Tapi nak makan dengan nasi putih pon boleh je.



So menu kami haritu Ikan Jenahak, Kupang, sotong & sayur.
No ketam sebab haritu baru makan ketam.


Tapi part paling best bila Akram cakap dia pilih sekor ikan.
Then pelayan tu suggest separuh masak sweet sour, separuh lagi bakar sambal.
Tak pernah okey seumur hidup aku makan seafood kat tempat lain, dorang suggest untuk potong dua ikan tu.
Selalunya bila pilih sekor ikan, dapat satu menu je.
Memang terbaik lah sini.


Tambah pulak lauk2 sampai cepat.
Memang sangat bagus untuk manusia yang kurang penyabar macam aku ni.


Separuh ikan yang dimasak sweet sour. Sedap!



Separuh lagi bakar berlada. Serius sedap! Sebab ikan tak kering sangat. Juicy. Masa aku makan kat Umbai tak pakai daun pisang langsung, so ko hadap la ikan rentung. Masa kat Alai, daun pisang dia dah terbakar2. Tapi yang ni perfect!



My all time feveret, kupang sambal. Sedap jugak. Nora bagi 5 bintanggggggggg *sambil teleng kepala*



Okey yang ni lagi satu menu yang sangat sangat sangat sedap sampai sekarang aku terliur lagi. Sotong goreng tepung dia sangat crunchy. Pastu dia potong nipis2 pulak. Pehhhhhhhhh rugi kalau korang datang sini tak try. Kalau ada rezeki aku makan kat sana lagi memang aku nak order tiga ekor terus. Makan ni je pon takpe. Very the sedap I tell u.



Sayur campur buat ada2. Okey la.



Si emon yang selalu setuju bila ajak makan. Ni next week dia dah plan nak makan seafood lagi. Acaner la tu nak kurusnya.



Abaikan muka serabut tu. Fokus pada makanan je. Macam biasa makan tanpa rasa bersalah. Makan macam untuk 4 orang =__=



Dan macam biasa. Setel! Tapi sebenarnya perut aku dah penuh gila before lauk habes. Pastu aku surrender Akram setelkan. Bagus. Tak membazir.


Masa tengah makan, meja sebelah aku ada satu kapel ni.
Time tu bini tengah makan. Lelaki dukung anak bawak jalan2 sekitar meja.
Pastu aku cakap dengan Akram "Agaknya kalau kite dah ada anak macam tu jugak kot. Sorang makan sorang jaga anak"

Akram cakap "Dah ada anak takyah la mimpi nak makan camni lagi"

Ekekeke.

Eleh kite tengok nanti sape yang tak tahan.
Aku okey je sebab aku selalu on diet. :P


Pastu masa tengah makan, aku macam pelik jugak kenapa macam smooth je.
Means takde orang berlegar2 carik meja semua macam tempat lain.
Rupanya Akram cakap kedai ni sangat menjaga kualiti.
Dia nak kita makan bertenang-tenang.
So bila ada orang datang, pelayan kat depan akan check meja available ke tak.
Kalau ada kosong baru boleh masuk. Kalau takde kosong sila beratur dulu kat luar.
Kira macam adil la sape datang lambat duduk lambat.
Kalau kat tempat lain, lambat ke cepat ke sape berebut meja dulu dia makan dulu. Gitu.



Ni masa kitorang baru lepas bayar. Penuh!


Total makan sini dalam Rm70++ tak ingat berapa.
Tapi rasa berbaloi la.
Servis tip top. Pelayan ramai.
Memang aku bagi 10/10


Masa kitorang nak balik ramai gila yang baru sampai. Time tu pukul 9 lebih.
Yang beratur pon sangat ramai.
Tengok2 parking pon dah sampai depan2 orang parking.


Ni aku amik kat facebook dorang.


Kalau nak reserve boleh call nombor ni 012-6362339 (En. Azmi)
KM4-5, Jalan Padang Temu, Permatang Pasir, 75460 Melaka.

Highly recommended.


Harap2 Medan Ikan Bakar ni dapat kekalkan kualiti sampai bila-bila.
InshaAllah ada rezeki nak pergi lagi.
Jauh pon jauh la makan punya pasal.


okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


13 comments

February 27, 2014 at 2:49 PM

perghhhhhhh meriah2

February 27, 2014 at 7:59 PM

Wow..tak leh jadi ni, next time kalo blk kg suami, harus terjah sg duyong ni dulu.

February 28, 2014 at 8:40 PM

Terliur wesss.. Kupang masak sambal tu my hubby punya feveret tu.. Bila lah nak ke Melaka ni.. mmg kena aim tempat ni kalau ke sana..Heehuu..

March 2, 2014 at 11:48 PM

uwaaaaaa bestnyaaaaa!

but seriously kite x pnh mkn kupang.

rasa die mcm lala ke?

ehem. somel awak pki shawl :)

June 15, 2014 at 4:45 PM

Kak. Boleh kasi full address tempat ni?

June 17, 2014 at 4:59 PM

@norhidah80
Kat atas ada alamat dear. Kalau gugel map boleh jumpe jugak. Tapi jangan konpius. Die ada dua kat sana. Satu anjung muara sungai duyong. Satu medan ikan bakar sungai duyong. Sy try yang medan ikan bakar ni. Anjung muara tu tak pernah try. hihi

October 6, 2014 at 6:21 AM

Menariknya...saya cubalah nanti. To

October 24, 2014 at 10:18 AM

I pegi rabu haritu 22 Oct. Kebetulan ke Melaka, and xtau nak try seafud kat mana..do googling, find ur page and kitorg gamble je pegi based on ur recommendation..turn out ?? mmg terbaikk!! i order same as urs! ;) puas hati..servis cepat..tngu kejap..da dpt seat .dpt view tepi muara..tmpat pun senang cari..just follow signboard Ujong Pasir/Padang Temu...;) thanks a mill syaz!

October 24, 2014 at 10:19 AM

I pegi rabu haritu 22 Oct. Kebetulan ke Melaka, and xtau nak try seafud kat mana..do googling, find ur page and kitorg gamble je pegi based on ur recommendation..turn out ?? mmg terbaikk!! i order same as urs! ;) puas hati..servis cepat..tngu kejap..da dpt seat .dpt view tepi muara..tmpat pun senang cari..just follow signboard Ujong Pasir/Padang Temu...;) thanks a mill syaz!

Anonymous
May 8, 2015 at 5:38 PM

Alhamdulillah.. Tq for info.. Mmg sedap.. Harga pon reasonable.. Mmg puas mkn.. Ikan seekor bole dpt 2 jenis masakan.. Highly recommended...

June 18, 2015 at 7:25 PM

Nak try ikan bakar muara sg duyong, tp tiada tempat tinggal?
Meh booking dgn Homestay Melaka. Dekat sangat² dgn medan Ikan Bakar ni.

Homestay Melaka

2 Hari 1 Malam Rm 250
3 Hari 2 Malam Rm 460

http://facebook.com/HMelaka

Ingin mencari tempat persinggahan majlis peminangan atau majlis perkahwinan, percutian keluarga, konvokesyen, pendaftaran dll. Homestay yang selesa, bersih dan nyaman.
Lokasi yang strategik, mudah dicari hanya 15 minit dari tol Ayer Keroh.
coordinate:
Latitude: 2.1834702
Longitude: 102.2909498
(Masukkan no shj. Contoh: 2.1834702 102.2909498)

Homestay Melaka menawarkan perkhidmatan yang selesa terbaik pada harga yang berpatutan. Antara kemudahan yang ditawarkan:

Rumah 2 tingkat

4 Bilik (3 Bilik di lengkapi penghawa dingin)

1 Master Bedroom (Katil Queen Size)

3 Bedroom (Katil Single Size)

3 Bilik Air (2 daripadanya dilengkapi pemanas air)

Mesin Basuh
Microwave
Dapur

Television (TV)
Ruang Istirehat
Iron+Iron Board
*Bantal dan Tilam Extra di sediakan atas permintaan


Lokasi berhampiran 3-5 minit
-Medan Ikan Bakar Muara Sg.Duyong
-Muzium "Rumahku Muziumku"


Lokasi berhampiran 10-15 minit:
- Dewan Tun Ali
- Taman Mini Malaysia
- Zoo Melaka
- Taman Botanikal
- Melaka Water Theme Park
- Taman Seribu Bunga
- Melaka International Trade Centre (MITC)
- Planetarium Melaka
- Hospital Pantai
- Institut Latihan Perindustrian bukit katil
- JPJ Bukit Katil Melaka dan banyak lagi

Lokasi berhampiran 15-30 minit (Bandar Melaka):
- Dataran Pahlawan
- A'Famosa
- Menara Taming Sari
- River Cruise
- Muzium Melaka
- Muzium Samudera
- Mahkota Parade
- Melaka Megamall
- Medan Ikan Bakar

Check in: 2PM
Check out: 12PM
*tertakhluk pada budi bicara.

UNTUK TEMPAHAN SILA:
Pm
-NAME
-I/C
-PHONE NUM.
-DATE CHECK-IN
-DATE CHECK-OUT
012-2220748 (muhammad)

September 26, 2016 at 4:37 PM

memang menarik tempat makan ni.. Rasanya dah 3x pergi sebab atas rekemen akak ipar(dia org melaka).. Seafood semua fresh... kalau ke Melaka, pasti ke sini lagi

November 12, 2016 at 1:13 AM

Wah review u ni buat i x sabar nak singgah 😄

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal