Wednesday, September 10, 2014

Kisah Agent Penipu - Nurli Nadirah Binti Mustafa




Sebab tu aku malas nak uruskan pasal sewa2 rumah ni.
Sebab aku malas bila ada masalah timbul macam ni.
Tapi sebab aku je yang boleh diharap kan, maka terpaksa lah aku yg baik hati ni menurut perintah.
Hahaha.


Ceritanya macam ni.
Company aku nak bawak masuk beberapa pekerja myanmar. Tapi rumah sewa pekerja sekarang dah tak muat. So kitorang pon kene lah carik rumah baru area Nusajaya ni.
paling dekat area Gelang patah la.

Nak dijadikan cerita ada sorang supervisor dari company lain rekemen kan sorang agent ni.
Perempuan, Melayu dan Islam.

5 Ogos 2014

Aku pon jumpa lah dengan agent ni. Aku panggil dia Kak Ira.
Free hair, sedikit gempal dan kulit sawo matang. Bawak kereta proton Wira.
Aku bawak sorang pekerja aku. Supervisor yg rekemen tu pon ikot sekali (Aku dah tak ingat nama dia). Kita panggil Mujibur je lah. Haha!


So kami bertiga pon jumpe lah dengan Kak Ira tu kat gelang patah.
Kak Ira bawak pergi tengok rumah tu. Cantik. Rumah dua tingkat. Owner Melayu.
Kak Ira janji nak bagi rumah ni dengan sewa hanya RM1000 saja. So aku setuju la sebab agak murah.

So Kak Ira cakap kene bayar deposit RM3800. 3 + 1. Rm800 tu duit api air dengan servis.
Tapi bos aku cakap bayar Rm1000 dulu. Nanti nak masuk rumah baru bayar balance.
So Kak Ira okey saja.


6 Ogos 2014

Dalam pukul 5 petang aku jumpe Kak Ira untuk buat payment.
Kak Ira bawak aku sign macam satu surat yang kitorang setuju untuk melantik dia sebagai agent rumah.
Pastu lepas aku bayar Rm1000 dia pon bagi resit.

Kak Ira cakap mungkin boleh masuk rumah 10 Ogos. Paling lambat 15 Ogos.
Aku pon okey je lah. Tapi aku cakap memang nak cepat.


9 Ogos 2014

Aku mesej Kak Ira tanya boleh masuk tak 10 Ogos tu tapi Kak Ira cakap paling cepat 15 Ogos. So nak buat macam mana aku pon setuju je lah.


12 Ogos 2014

Kak Ira mesej aku nak ajak tengok rumah esoknya sebab owner dah bagi kunci. Pastu elektrik dengan air semua dah complete. Okey aku setuju.


13 Ogos 2014

Pukul 10 pagi aku pon jumpe Kak Ira dekat rumah sewa.
Dia bwak2 round2 dalam rumah semua. Okey aku pon puas hati.
Tiba-tiba. Jeng jeng jeng

"Wana, Owner tak jadi lah nak bagi sewa Rm1000. Sebab rumah end lot. So owner nak sewakan RM1200." kata Kak Ira padaku.

Aku pon bengang lah jugak. Hari tu beria cakap sewa Rm1k. Siap cakap orang lain sewa 1k++. Kitorang bagi harga murah 1k je. Yelah tu.

Aku cakap nak bincang dulu dengan bos.

Bos aku tak setuju. Sebab dia cakap dah kira tipu la. Memula cakap 1k. Bila dah setuju nak naikkan pulak 1.2k.

So aku suruh bos aku contact sendiri Kak Ira tu.


17 Ogos 2014

Bos aku jumpe Kak Ira tu. So Kak Ira tu dah janji nak bagi rumah lain dengan harga RM1k.
Dia suruh bayar balance deposit lagi RM3.3k esoknya. RM3.3k tu siap duit dokumen semua.



18 Ogos 2014

Pukul 3 petang aku pon jumpa Kak Ira. Aku bawak sorang pekerja aku.
Tiba-tiba Kak Ira cakap ada orang lain dah masuk rumah tu.
What The Fish kan?

Dia yang suruh datang pukul 3 petang. Tiba2 dia cakap pagi2 dah ada orang bayar full deposit and masuk rumah.

Kalau macam tu baik cakap kat telefon je. Menyusahkan aku dah keluarkan duit semua. Pastu menunggu dia lagi panas2. Tetibe cancel tak jadi.

Pastu Kak Ira ni janji nak bagi rumah lain 20 Ogos. 19 Ogos tu boleh datang tengok rumah.

Tapi 19 Ogos tu aku tanya boleh tengok rumah tak dia cakap owner tak bagi kunci lagi.

20 Ogos dia hantar mesej cakap 21 Ogos boleh datang tengok rumah masuk sekali sebab owner dah bagi kunci.


21 Ogos 2014.

Aku call tak angkat mesej tak reply. Bila bos aku ugut nak report polis baru dia mesej bagitau yang owner kata rumah tengah cat. Lagi beberapa hari baru boleh masuk.

Bos aku dah malas nak layan perempuan tu so dia nak cancel. Orang nak cepat dia melambat-lambat pulak.


22 Ogos 2014.

Kak Ira mesej aku cakap nanti datang amik refund sebab bos aku nak cancel. Sebab lambat sangat. Asyik je berdolak-dalih.

Tapi aku suruh bank In je  sebab aku malas dah nak jumpe dia. Dia ok je.


27 Ogos 2014.



Sampai lah harini. Duit still tak masuk lagi.


So Isnin 8 September aku buat report kat balai polis gelang patah.
Pastu polis tu suruh aku jumpe pegawai penyiasat kat Nusa Bestari.

Selasa 9 September 2014. Aku pon pergilah jumpe Sarjan Guna kat Balai Polis Nusa Bestari.
Lama jugak lah Sarjan Guna tu amik keterangan aku.
Aku cerita dari A to Z.

Tapi last2 Sarjan Guna cakap kes ni under civil kes.
Polis takda kuasa nak tangkap or paksa agent bayar balik duit.
Satu je cara nak dapatkan duit balik --> hire lawyer.
Tapi tak berbaloi kot semata2 seribu nak pasang lawyer bagai kan.

Aku cakap dengan sarjan tu kalau mintak details pasal Kak Ira tu pon tak boleh ke. Like alamat rumah dia semua.
Pastu sarjan tu cakap camni "Awak yang berurusan dengan dia. Mana saya tau"

Okey fine.

Pastu dia bagi satu surat macam surat rujukan kalau kite nak pasang lawyer.


Jadi senang2 je penipu tu dapat duit. T__T
Walaupon itu hanya seribu dan duit bos tapi seribu tuuuu. Sapa nak bagi. Baik bos bagi aku. Hahahah.






With Love : Syazwana Jamal :)


4 comments

September 10, 2014 at 2:42 PM

adoi macam2 kan perangai manusia nie

September 10, 2014 at 2:49 PM

mesti dia dah lesapkan duit tu kot...
kerja nak menipu orang memang tak berkat hidup dia nanti

September 10, 2014 at 2:56 PM

hishh..skarang banyak penipu rumah sewa..saya pernah kena sekali..

September 23, 2014 at 1:54 PM

saya rs ramai yg terkena kes tipu mcm ni...so hati2 lepas ni

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal