Loading...

Wednesday, April 15, 2015

Cuti-cuti Sabah Part 4 : Kundasang, Rumah Terbalik & Desa Dairy Farm




Super duper cantik kan? Yes ini lah puncak Kinabalu.

Tips 1: Sepanjang nak naik ke Kundasang kau akan dapat tengok pemandangan indah puncak Kinabalu macam ni. Sangat-sangat-sangat cantik yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Tiga kali sangat tu maknanya memang betol2 cantik ye. Haha! So kalau korang mempunyai impian nak tengok puncak kinabalu ni (yelah mungkin nak mendaki tak larat kan macam aku. kekeke) disarankan untuk naik atau turun kundasang sebelum tengah hari. Sebab waktu pagi je boleh nampak view cantik macam ni. Aku turun petang tu dah berkabus tak nampak langsung Kinabalu. Naseb baik masa naik kundasang tu dah berhenti siap2 tepi jalan nak amik gambar macam ni.

Tips 2: Kat Kundasang macam susah sikit nak makan. So adalah lebih baik korang makan berat siap2 dulu kat KK (in case kalau malam tu tido KK lah kan). Kalau tido kundasang maybe chalet dah sediakan makanan. Lagi bagus tapau sekali makanan bawak naik Kundasang.


So Ahad 22/3 tu  pukul 7.30 kitorang dah start gerak dari hotel.
Mula2 plan nak makan dulu kat KK tapi sebab tak tau nak makan kat mana so kitorang pun drive je lah menghala ke Kundasang dengan harapan kang tepi2 jalan jumpa la orang jual2 makanan ke kan. Macam kat semenanjung. Kan bersepah gerai2 kecik tepi jalan pagi2.
Tapi harapan. Sebijik kedai pon tak nampak. Hahaha! Pastu gelabah sebab perot tak makan pape lagi.
Luckily sampai kat Taman Putera Jaya, Telipok tu nampak macam pekan so kitorang masuk area situ.


Dalam 20 minit je dari KK. Landmark die kau akan nampak Giant kat sebelah kiri jalan. Kat dalam tu banyak sangat kedai makan. Mamak pon ada. Pilih je nak yang mana. Tapi kitorang just tapau kuih dengan air panas je.


Karipap dengan jemput-jemput pisang abang ni sedap giler. Menyesal tak beli banyak. Abang ni orang pahang. Bini die orang penang. Tak tanya pulak dorang keje apa jauh ke Sabah ni ha. Maybe bini die cikgu kot.

Lepas dah tapau teruskan perjalanan la apa lagi.
Destinasi pertama adalah Rumah Terbalik.
Kitorang pasang GPS je kat handphone. Tapi jalan dia takda lah susah sangat. Terus je. Ada satu tempat je yang kene belok kanan nanti.

Signboard dia kecik je tau sebenarnya. Kitorang pon terlepas. Before sampai rumah terbalik ni memang ada signboard tepi jalan tunjuk rumah terbalik pastu anak panah ke depan. Tapi tak cakap lagi berapa meter. Tetibe tengok2 eh dah terlepas. Naseb baik tempat u-turn depan tu tak jauh sangat. Akram siap komplen lagi kat staff rumah ni suruh besarkan signboard. Haha! Even staff tu pon cakap dah ramai terlajak. Tapi tulah takda inisiatif nak besarkan signboard ni.


Kitorang sampai dalam 8.00 macam tu. Naseb baik dah bukak. Jadi orang pertama lagi. Hahaha. Tiket masuk sorang RM10 untuk warganegara Malaysia. Nanti dorang akan bagi sorang tourist guide untuk bawak masuk ke rumah. Disebabkan masa kitorang sampai tu just kitorang dua je so tourist guide terus bawak masuk jalan. Kalau time tu agak ramai orang die akan kumpul dulu dalam 10-15 orang camtu baru gerak.


So ini lah dia rumah terbalik yang femes tu.

Ni kat depan pintu masuk rumah terbalik ni. Untung jugak datang awal. So boleh mintak tolong tourist guide amikkan gambar. Kalau ramai2 mesti susah nak bergambar.

Mula-mula tourist guide akan bawak masuk dalam rumah ni.
Kalau nak amik gambar tempat2 lain lepas keluar rumah ni boleh patah balik.
Kat dalam rumah tak boleh langsung amik gambar.
Maybe sebab rumah ni harta persendirian bukan milik kerajaan kot.

Basically rumah ni adalah typical rumah untuk suku kaum Dusun dan Kadazan (lupa lah)
Rumah ni betol2 wujud ye. I mean suku kaum tu punya rumah memang sebijik macam ni.
So pemilik rumah ni buat satu model macam ni supaya kaum lain dapat la tengok depan2 sendiri. Cuma diterbalikkan so that boleh bagi sedikit kelainan.

Dalam rumah ni ada dua bilik, ada dapur, ruang tamu. meja makan, peti ais, ada beranda dan semuanya terbalik.
Tak silap aku benda paling berat dalam rumah tu is TV. Tapi komponen dalam tv tu semua dah dikeluarkan.
Lepas tu kat beranda tu ada dua ekor belangkas, jantan dan betina sebab kepercayaan dorang belangkas ni kira macam penjaga rumah la.
Dan rumah ni memang dibina dalam keadaan terbalik dari bahagian bumbung sampai ke lantai. Bukan bina macam biasa and diterbalikkan.


Ni kat bahagian keluar rumah terbalik. Akram acah2 je pegang pemukul gong tu. Tak palu pon. Haha!


Kereta terbalik pon ada. Mintak tolong kat tourist guide tadi amikkan gambar. Kikiki


Dah la pakai baju Joho. Plat kereta pon plat Johor. Haha! Persoalannya sekarang kenapa plat J? Kenapa tak guna plat Sabah? Aku pon tak sure. Lupa nak tanya masa tu.

Toilet terbalik kat bahagian depan rumah terbalik.



Lepas dah keluar dari rumah tu kitorang dah boleh buat aktiviti bebas. Maksudnya boleh amik gambar kat sekitar kawasan ni la. Garden ni kat area belakang rumah terbalik. Sebelum masuk rumah terbalik garden ni kat belah kanan.

Mintak tolong staff yang jaga kedai souvenier amikkan gambar. Bahaha!


Basically ada orang rasa Rm10 untuk masuk rumah terbalik ni adalah mahal.
Maybe la kot. Sebab 5 minit je dalam rumah tu. Macam rumah biasa cuma keadaan dia terbalik. Memang semua terbalik. Takda satu pon yang tak terbalik. Peti ais pon terbalik. Dan semua guna benda real. Bukan replika.
So kalau datang sabah korban kan la rm10 tu untuk tengok sendiri hasilnya. Hehehe.
Kalau datang Sabah lagi dah tak payah la nak masuk lagi. Masuk sekali dah cukup dah. Nanti kalau orang tanya boleh la cerita pengalaman kan.


Ni sekitar kawasan rumah terbalik. Masa kitorang nak balik tu ramai yang baru sampai. Atas kiri tu kedai souvenier. Boleh la kalau nak beli fridge magnet. Bawah kanan tu ada cafe sape2 yang nak makan minum. Aku tak tengok pon senarai harga dia murah ke mahal.


Destinasi seterusnya ---> Desa Dairy Farm
Sejujurnya inilah tempat yang paling aku nak pergi kat Sabah ni.
Sebab nak feeling2 kat New Zealand kan. Bahahah!


Ini adalah pemandangan biasa untuk naik Kundasang. Jalan dia sebijik macam nak naik Cameron Highland. Makin lama makin sejuk. Matahari terik tapi angin dia memang sejuk.

Kalau korang ada bajet lebih sewa je la Hilux. Berbaloi weh. Sebab jalan dia memang agak curam.
Kitorang ni sewa viva je. Auto pulak tu. Kadang2 semput jugak. Hahaha!
Dan lori memang sangat banyak. Kalau dapat lori yang baik dia akan ke kiri sikit untuk bagi laluan kereta belakang potong. Kalau dapat lori yang jaki memang menyumpah jugak lah kau tengok dia seboleh-boleh nak bawak tengah jalan. Dah la lambat.


Masa on the way naik tu boleh pulak rasa nak terkucil. Bahaha! Naseb baik jumpa ala-ala RnR ni. Tapi aku tak ingat la bape minit lepas rumah terbalik tu. Kiri kanan semua hutan. Tetibe ada tempat rehat camni. Ada orang jual-jual souvenier. Ada toilet. Ada tempat makan. Aku singgah toilet dia je.


Dah nama perempuan kan. Tak telek tak sah. Tapi telek je la. Tak beli pape pon.


Pemandangan kat sini pon agak cantik jugak. Belakang tu Kinabalu la tu. Tu yang ada perempuan tu acah2 jadik model tu. Krik krik.


Perjalanan diteruskan dan ini adalah satu tempat yang korang boleh berhenti untuk amik gambar macam ni.


Cantik sangat kan?


Masa kitorang berhenti ni luckily ada satu kereta berhenti jugak. So mintak dia tolong snap gambar dua orang. Haha!


Perjalanan diteruskan lagi dan kitorang berhenti kat lagi satu tempat yang cantik untuk amik gambar.


Taraaaaaaaaaa!! Masa kitorang sampai ni ada satu kereta baru je balik. So tak dapat la mintak tolong sesiapa amikkan gambar berdua. huhuhu


Seriously boleh nampak puncak kinabalu dengan jelas. Tak payah naik pon takpe dah. Hahaha! Cantik giler weh. Masa kitorang turun dari Kundasang petang tu memang dah tak nampak apa dah. Dah kene tutup dengan awan. Naseb baik sangat kitorang berhenti masa nak naik.


Sebelum sampai Kundasang akan sampai kat Kinabalu Park ni dulu. Memula kitorang pikir2 jugak nak singgah ke tak. Last2 Akram singgah je. Lepas tu tanya kat Guard yang kene bayar tiket tu ada apa kat dalam. Dia cakap ada hotel and tempat amik2 gambar boleh nampak Kinabalu. Pastu ada la tempat2 yang boleh amik gambar. So kitorang cakap takpe lah. Nak turun balik tanak masuk. So tak payah bayar.


Kitorang just amik gambar camni je buat kenang-kenangan. Cewahhh.


Masa nak sampai area Kundasang tu pemandangan memang cantik sebab boleh nampak rumah2 kat lereng2 bukit.
Hijau je. Lepas tu memang banyak chalet kalau korang nak pilih untuk bermalam. Tinggal nak survey je. Next time kalau ada rezeki pergi Sabah lagi kitorang nak stay area Kundasang pulak. Hehe.


Akhirnya sampai jugak kat tempat idaman hati ni. Seriously kalau korang nampak je signboard ni terus belok kiri okey? Sebab masa kitorang datang tu agak blurr. Nampak signboard ni. Pasang GPS lagi. Tapi macam tak yakin sebab jalan die agak tak senonoh gitu.


Tengok la jalan macam ni. Aku macam tak percaya eh betol ke masuk ikot jalan ni. Mula-mula kitorang tak masuk pon. Just terus je. Bila dah terus tu GPS cakap dah terlepas. Pastu tengok2 semua macam dah hutan balik je terus patah balik. Tapi sebenarnya ramai jugak yang terlajak. Bukan kitorang je. Bahaha! Tapi dont worry. Sikit je jalan berbatu macam ni. Depan sikit dah tar dah. Apa lah salahnya tar semua kan. Buat rosak tayar kereta je.


Hello Lembu.


Before masuk sila bayar tiket dulu k. Dewasa Rm4 sahaja. Tak payah parking pon nak bayar tiket. Drive thru saje. Kekeke.


So inilah dia Desa Dairy Farm or Desa cattle. Kitorang sampai atas ni dalam pukul 12 tengah hari camtu. Walaupon cuaca agak sejuk tapi matahari sangat la terik. So rasa panas la jugak. Beria kitorang bawak jaket konon2 sejuk sangat atas ni. Bahaha! Kalau korang pergi awal pagi mungkin sejuk kot. Or kalau bermalam kat Kundasang maybe jaket adalah sangat diperlukan.


Basically tempat ni sebenarnya adalah tempat ternakan lembu. Tapi bukan lembu biasa kat Malaysia tu. Ni lembu susu yang macam kat New Zealand tu. Sebab tu dia jadi tarikan pelancong untuk datang sini. Macam pelik kan? Kandang lembu pon boleh jadi tempat perlancongan. Hahaha! Lama jugak aku berdiri kat depan kandang lembu tu dok perati lembu tu buat apa. Siap lembu berak kencing semua aku dok perati. Kahkahkah. Lembu2 dalam kandang tu besar2 okey. Bagi makan apa aku tak tau.


Pemandangan sekeliling kawasan ni.


Kat dalam bangunan masa gambar mula2 tadi boleh la kalau nak beli souvenier. Macam biasa aku beli fridge magnet saje. Tshirt dia mahal! Fridge magnet dia comel2 rasa nak borong semua je.


Kalau lapar pon boleh beli makanan kat sini. Tempat duduk untuk makan pon ada. Kitorang just beli susu coklat je. Tapi susu dia memang sedap weh. Menyesal beli sekotak je. Tak manis sangat. Ngam ngam soi je rasa dia.


Tempat wajib amik gambar. Batu tu boleh panjat tau. Tapi kalau jatuh tanggung sendiri. Aku tak kosser la nak panjat bagai kan. Dah jadik bini orang ni perangai kasi behave sikit. Bahaha!


Ni masa jalan nak keluar balik. Cantik kan?



Tempat ni dah keluar dari bangunan desa cattle tadi. Kitorang parking jap tepi jalan sebab nak amik gambar dengan lembu2 ni. Amik gambar dari jauh pon jadik lah.


Aktiviti kitorang kat sini banyak amik2 gambar je pon. Tapi dah alang2 korang pergi sabah tempat ni wajib singgah tau. Salah satu tempat yang best jugak. Walaupon tengok lembu je. Haha!



So next cerita pasal poring hot spring pulak okey?

1. Cuti-cuti Sabah Part 1: Departure, Arrival & Shang Ri La Hotel
2. Cuti-cuti Sabah Part 2: Pasar Filipin
3. Cuti-cuti Sabah Part 3: Makan seafood kat Sabah Waterfront
4. Cuti-cuti Sabah Part 5: Poring Hot Spring, Ranau Sabah.

bye!




With Love : Syazwana Jamal :)


7 comments

April 15, 2015 at 11:03 PM

bestnyaaaa dapat pergi bercuti.. dah lama plan tapi x jadi je hihihi
kite x pernah naik flight lagi hihihi sheda datang melawat blog nih

Anonymous
April 17, 2015 at 9:24 AM

Bencinyaaaa.. sebabnya yana nanti x berkesempatan nak pergi kundasang. Pack sbb ada g pulau. Huwaaaa. Nak g gak. cantik2 gambo wana n akrammmm - liyanaziz

November 6, 2015 at 6:36 PM

Salam sejahtera Tuan / Puan, Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin)... Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat tuan/puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
Call : +6282214441280

WhatsApp : +6282214441280

Website : www.paketpelanconganbandung.com
Email : dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung(Dhani tour Bandung)

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...


KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET HEMAT BERUPA TRANPORT DAN HOTEL.
Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung. Wassalam, Terima kasih...
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Terima Kasih...

January 16, 2016 at 2:15 PM

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

Call : +6282214441280

WhatsApp : +6282214441280
Website : www.paketpelanconganbandung.com

Email : dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

February 21, 2016 at 4:08 PM

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com
Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

April 5, 2017 at 9:54 AM

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin).

Harga sewa Kereta :
# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova [8 seat]
Rate: IDR 500.000

# Kia Pergio [9-10 Seat]
Rate: IDR 500.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

Call : +6282262272279
WhatsApp : +6282280000071
Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
Facebook : Podomoroo Transport
Fanspage : Podomoroo Transport Bandung


Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.


Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih...

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal