Loading...

Wednesday, May 6, 2015

Photobook pertama dari Photobook[dot]com[dot]my




Sebenarnya dah lama dah teringin nak buat Photobook sendiri tapi tak pandai2.
Sampai lah one day tu aku update status kat FB bising2 pasal photobook ni.
Lepas tu ramai lah yang bagi feedback. So far banyak feedback positif aku dapat dari website ni http://www.photobook.com.my/

Tapi before tu ada lah jugak aku try ushar2 website lain. Harga semua lebih kurang je.
Baru tau mahal jugak rupanya buat photobook ni kalau tak beli promotion dia. Hewhew.
Beratus ratus jugak lah harganya. Kalau ada promotion dapat lah harga puluh2 je. Gittew. Jimat duit ahkak.

So satu haritu aku pon log in lah website photobook.com.my ni.

Mula-mula sign in dulu supaya senang sikit dapat promotion yang best2 nanti. Mihmih


Aku ushar2 kat bahagian promotion. Time tu die tengah promote 11" x 8.5" Medium Landscape Hardcover. Harga tak ingat lah. Dalam 60 lebih kot. Aku terus beli. Tak tunggu ape dah. Padahal time tu agak blur2 jugak lah tak pandai nak buat camne. Tapi takpe beli dulu yang penting.


Lepas tu klik kat Start a book tu.


Nanti die keluar camni. Boleh pilih nak start design guna apa. Mula2 aku try donlod die punya software tapi tak boleh guna kat pc aku ni. Tak tau lah kenapa. So aku decide buat online je. Aku pilih yang tengah. Kalau nak guna ready design pon boleh. Design dorang lawa2 geram aku tengok. Tapi memandangkan aku ada baaannyaaaaaaaaaaaaaaak gambar nak masukkan so aku nak design basic je. Aku guna yang tengah tu.


So nanti pilih la design mana yang korang beli voucher tadi. Kalau banyak duit tak beli voucher boleh la pilih design sukahati korang nak buat yang mana wokey. Code voucher akan digunakan lepas habes design masa nak bayar nanti.


Nanti kene sign in lagi sekali sebab senang nak save project korang.


Tadaaaaaaaaaa. So bermulalah aktiviti mendesign korang. Seriously baru aku tau nak create album ni susah gilasss. Haha! Patot lah photographer selalu je amik masa lama nak siapkan album. Pening weh serius. Masa aku buat yang basic ni pon dah pening. Sehari suntuk aku habeskan masa siapkan album aku sampai sanggup tak pergi makan. Konon2 komited la gitu. But its was fun tau buat benda ni. Sebab tu tak ingat nak makan. Sebab tak lapar. Tengok2 jam je dah pukul 4 petang. Hihihi. Naseb baik tak solat. So sambung lagi design.

Belah kiri tu nak upload gambar2 korang. Nanti boleh pilih la nak layout camne.
Nak background kaler ape.
Nak plain ke corak ke. Pandai2 la godeh2.
Kalau agak2 tak larat boleh save.
Nanti boleh bukak balik under my project.

Bila dah siap semua dah puas hati boleh la tekan order tu.
Haaa time tu la nanti nak guna voucher code korang.
Masa korang beli voucher kat photobook dorang akan provide satu code untuk korang.
So nanti masa nak order photobook tu masa nak bayar boleh la masukkan voucher code so nanti die tolak la kat payment tu. Except for posting je yang korang kene bayar.

Masa aku buat album ni aku siap tambah muka surat lagi. Kata banyak sangat gambar kan.
Bahaha! Tu yang tak muat tu 40 muka surat. Aku tambah 4 pages kot tak silap aku.

Bila dah siap semua nanti dorang akan bagitau bila dorang dah shipping.
Macam aku haritu production cuma 2 hari je. Shipping 8 hari baru sampai. Dorang guna Gdex.


So inilah dia photobook aku. Hewhewhew. First honeymoon beb mesti lah kene album kan satu khas untuk die kan. Bahaha! Dont worry. Dorang pos siap dengan kotak lagi. So tak payah risau rosak.


Kertas tebal. Kualiti print superb.






Simple je kan? Sebab first time try. Kang kalau aku beli lagi kang baru lah boleh design kerawang2 sikit. Hihihi.


Kulit belakang siap boleh tulis apa2 lagi. Best2.


So far aku berpuas hati sangat dengan servis dorang.
Kualiti pon bagus.
Paling best dorang bagi free mini album 6"x 6" hihihi. So aku design macam surat cinta bagi hadiah kat Akram.
Nanti2 lah aku apdet pasal yang tu pulak.

bye!
With Love : Syazwana Jamal :)


2 comments

May 6, 2015 at 2:14 PM

tahniah

May 11, 2015 at 4:50 PM

cantik hasilnya

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal