Loading...

Saturday, April 2, 2016

Second Pregnancy: First trisemester.




So pengalaman mengandung kali ni memang sangaaaaaaaaaaaaattttttttttttt mencabar.
Tri semester pertama aku jadi lesu gila.
Nak jalan pon malas. Asyik nak baring je.
Masa nak sampai ke 5weeks badan aku terlalu sakit. Pinggang sakit. Belakang jangan cakap lah nak menangis aku sebab sakit sangat. Sampai Akram nak ajak pergi berurut. Tapi bila aku google2 awal2 mengandung ni agak berisiko jugak kalau berurut, maka aku batalkan je hasrat tu. Takut dapat tukang urut yang tak berapa nak mahir kang susah jugak.

Start 6weeks, aku jadi semakin malas. Hahaha!
Nak bangun pagi pergi keje Ya Allah tuhan je yang tau dia punya malas tu macam mana.
Selalunya aku akan bangun subuh pukul 6.30 pagi camtu. Pastu solat subuh, baca al-mathurat, dan boommm tido balik kejap. Kadang2 rasa tak bergunanya diri ini asyik je tido lepas subuh.
Tapi apakan daya, sumpah tak larat. Aku pening2. Mual2 tapi jarang muntah.
Lepas tu manjang kebulur.

Selalunya aku breakfast makan roti, buah kurma, minum susu dalam pukul 9 camtu. Kang pukul 12 aku dah pergi lunch makan nasi. Nanti petang masa balik kerja dia punya lapar macamkan kau tak makan lunch. Sampai nak menangis sebab lapar melampau sampai nak muntah sebab lapar!
Haihhhh sabar je lah mak kau ni nak.

Nak masuk 7weeks tu aku start loya yang teruk. Tapi still tak muntah.
Nafsu makan aku jadi kurang. Tapi lapar. Kau boleh bayangkan tak azabnya tu macam mana. Kau nak makan tapi takde selera. Bangun pagi pening kepala. Badan letih. Dah la suami jauh. Sedih aku. hahaha!

Tapi aku selalu cakap dengan diri camni. Kalau ini lah yang harus aku lalui untuk dapatkan cahaya mata, aku rela. Wah gittew ha. Lepas tu nanti aku okey balik. Hihihi. Macam geli2 pulak kan. ekekeke. :')


Check up Pertama - 22/9/2015

Aku bukak buku awal. 4 weeks + dah bukak buku. Sampai nurse tu cakap awalnya nak bukak buku. Hehe. Tapi dia tak marah pon.
Aku cakap sebab dulu pernah gugur. So this time nak pantau elok2 sikit.
Sebelum bukak buku tu aku call KK awal2 bagitau nak bukak buku. So dia suruh sediakan dokumen siap2 la macam potostat IC laki, potostat surat nikah, bawak sekali surat nikah asal. Gitu.




Senang je pon nak bukak buku pink ni.
Mula2 datang amik nombor pastu semua nurse tolong isikan kat buku ni. Kau duduk je tunggu kene panggil. Bila dah kene panggil nanti dia cek tekanan darah, check hb, buat test air kencing, cek berat semua lah.
Pastu nanti masuk bilik rawatan dengan nurse. Nurse akan cek kaki, ajar camne nak check breast setiap kali lepas period. Pastu nanti dia terang kan la pasal kene makan makanan berkahsiat semua2 tu.
Disebabkan ibu aku ada sejarah kencing manis, so aku kene minum air gula awal. Next check up tu dah kene minum air gula. Haha! Dan disebabkan aku bukak buku awal so tak payah jumpa doktor dulu. Next check up baru jumpa doktor.

Lepas tu kene jumpa doktor gigi. Tapi doktor cakap bawah 5 bulan kot tak boleh buat rawatan gigi. So dia check camtu je lah.
Aku punya result awal okey. Hb: 13. Tekanan darah : 110/80. Yang lain2 tu biasa lah. Dalam pukul 10 lebih camtu dah siap dah.
Senang je rupanya.


Check up kedua - 20/10/2015 (8 weeks)

Second check up ni Akram amik cuti semata-mata nak temankan aku. Aku tak mintak pon, dia yang beria sangat. So ikot lah kau situ.
Sepatotnya pagi2 sampai klinik aku dah kene bagitau nurse yang aku kene minum air gula. Tapi aku ni blur bukan nak tanya nurse kat kaunter. Tahan lah aku sampai pergi letak buku je kat kaunter.
Dah la tak boleh makan pape kan. Sudahnya dalam pukul 9 baru nombor aku kene panggil naseb baik tak kene marah dengan nurse. Hehe.

Dia cakap bukan apa takot perot aku tak tahan je sebab dari pukul 10 malam dah tak makan pape.
So pukul 9 pagi tu baru aku minum air gula. Naseb baik okey je. Takde lah scary mana pon air gula tu. Orang selalu ekjazeret cerita minum air gula tu begitu scary sampai nak termuntah2. Aku minum okey je. Dah la aku ni bukan jenis kuat manis. Mungkin rezeki aku kot senang minum benda2 camni. Alhamdulillah.

Lepas minum air gula aku pergi jumpa doktor. Barulah doktor buat scan perot. Heheh.

Hello there! Duduk baik2 tau kat dalam tu. Hihihi.

Masa doktor tunjuk sceen monitor kat aku, rasa macam nak nangis kat situ jugak. Yelah masa first pregnant dulu nampak kecik je pastu tak jadi kan. This time nampak seketul besar gitu Ya Allah memang nak nangis la rasa. Hehe. Lagi2 bila doktor cakap dah nampak jantung dia rasa macam nak melompat2 aku kat situ. Hihi. Alhamdulillah Ya Allah untuk rezeki ni :) Check up kali ni Hb aku dah jatuh sikit :12.6. Tekanan darah : 110/72.

Pastu baru aku tau aku ni jenis darah B positif. Haha! Dah 27 tahun hidup baru tau jenis darah. Tu lah penakot sangat nak derma darah sampai ke sudah la tak pernah tau kan. hehe. Tapi selama ni memang aku rasa aku darah B pon. Cuma tak pernah pasti.


Cuma doktor cakap bacaan MCH aku tu rendah sangat which is bawah 27. Dia cakap itu indicate kalau kita ada Thalasimia atau pembawa. So dia suruh buat test darah lagi sekali. Bila aku buat lagi sekali pon bacaan lebih kurang sama je. Tapi doktor cakap jangan risau sangat. So dia cakap tak payah amik acid folic lagi. Terus makan obimin je.

Dalam pukul 11 lebih baru siap semua sebab minum air gula kan kene tunggu dua jam.
Yang paling boring laki aku la. Baru dia tau. Hahaha!
So terus aku cakap pasni tak payah gatal la nak ikot. Aku okey je. Takde la payah sangat buat check up ni sampai nak teman2 bagai. Ekekeke.


Check up ketiga - 19/11/2015 (13 weeks)

Masa check up ketiga ni aku dah pindah Sepang. So aku buat check up sini lah.
Kat sini just pergi Klinik desa je. Mungkin KK ramai sangat orang kot. So bila aku call KK salak tinggi, dia mintak aku buat check up kat Klinik Desa Geching.
Memang betol2 dalam hutan klinik desa ni. Hahaha!

Masa aku datang, aku sorang je yang nak check up pregnant. Yang lain semua check up baby.
Masa kat KK Larkin dulu masing2 kene bawak bekas urine sendiri. Kat sepang ni dorang sediakan bekas tetap kat area toilet tu. So semua orang pon letak urine kat situ guna bekas sama. Blur sungguh aku. Haha!

Pastu cek berat guna penimbang manual! Tau tak yang jenis adjust2 pemberat tu.
Berat naik 2.8kg kau!
Tapi nurse cakap mungkin ikot jenis penimbang jugak. So pasni check up follow bacaan baru je. Hehehe.
Hb makin turun : 11.8. Tekanan darah okey : 100/70

Nurse kat sini baik2 sungguh. Mungkin sebab tak ramai orang kot. Dia lah duduk kaunter. Dia jugak yang amik darah kau. Dia jugak yang check dalam bilik. haha!
Pastu nurse suruh baring atas katil nak check rahim. Tetibe dia keluarkan satu alat pastu cakap "Okey kita try check jantung baby ye"

Mula2 neves jugak sebab tak dengar pape pon.
Bila dia try lagi sekali baru dengar dup dup dup laju gila. Ya Allah rasa macam nak nangis okey. Haha! Gembira gila rasa. Camni rasa dia ek. Bahagia betol :D
Terus mesej Akram cakap dah dengar jantung baby. Apa lagi jeles la laki aku tu. Haha!

Dalam pukul 9 lebih dah siap dah semua. Kejap sangat. Tapi aku tetap masuk opis pukul 12 lebih. Ekekekeke :p
Balik rumah dulu tido jap sebab selsema. Pastu lunch dulu baru masuk opis
Next check up aku amik sesi petang sebab nanti boleh balik awal yeayyy. Ekekeke.


Trisemester pertama berlalu dengan jayanya. Hehe.
Result gula pon ok. 5.3 je.

Kalau nak cerita pasal pemakanan, aku tak banyak pantang sangat. Kalau ikot kata mak aku, dia cakap kalau nak pantang bair pantang betol2. Kalau tanak pantang jangan pantang langsung. nanti susah. Haha!

Tapi ada la sesetengah makanan yang aku tak makan jugak. Macam laksa, buah2 yang tak boleh makan (boleh google), daging yang kurang masak, sushi pon memang aku dah tak sentuh dah. Pastu ikan2 yang besar pon aku cuba elakkan sebab tinggi merkuri. Air tebu totally aku tak sentuh. Air kelapa pon tak minum masa awal2. Air soya pon tak minum. Kaffein aku kurangkan. Kadang2 ada lah minum teh O kalau makan kat kedai. Kopi memang aku tak minum.

Sebenarnya kalau ikot doktor, bukan tak boleh makan langsung, cuma kene berpada-pada. Jangan makan ikot nafsu. Tu yang jadi bahaya tu. Huhu. Kalau dalam bidang perubatan cuma ada tiga benda je yang korang kene elakkan.
1. Air tebu - sebabnya kurang bersih masa tebu tu di mesin. So ada sejenis bakteria bahaya dalam tu yang bahaya untuk jandungan.
2. Betik - Tak kisah la betil muda atau tua. Sebab getah dia tu boleh lembutkan daging. So elakkan.
3. Nenas muda - semua orang tau kot nenas muda bahaya kan. Hehehe

Pagi2 memang aku minum jus oren. Sebab nak makan vitamin. Susu aku minum malam before nak tido je. Pastu Akram ada lah belikan kurma, kacang2 tu semua. Sebab selalu lapar kan. Bahahaha!

Aku banyak jugak google benda pasal peknen kali ni. Apa boleh makan tak boleh makan. Apa boleh buat, apa yang tak boleh. Sebab pernah gugur kan dulu. Huhu

Keguguran Part 1

Keguguran Part 2

Akram pon jaga lebih sikit kali ni. Dia belikan bantal kekabu untuk buat alas masa aku drive. Yelah drive jauh kan. Pastu kalau nak travel jauh memang dia alas tempat duduk aku tu tebal2. Bantal, comforter, selimut semua dia hangkut. Hahahaha!

Itu je la kot cerita pasal awal2.
Nanti2 apdet lagi :)

Oh kalau nak baca cerita pasal macam mana aku buat untuk peknen kali kedua ni boleh baca sini Second Pregnancy.

okbai.






With Love : Syazwana Jamal :)


1 comment

June 23, 2016 at 9:42 AM

ooo kat larkin..take care ye

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal