Sunday, April 10, 2016

Second Pregnancy: Second trisemester.




Tiba-tiba je dah masuk second tri semester ek.
Rasa macam kejap je. Hehe.
Masa masuk second tri ni perot aku still tak membesar lagi. Bila tengok cermin rasa macam ala bila lah perot ni nak besar2. Ekekeke.
Tapi bila check up doc cakap ok je. Pertumbuhan baby seiring dengan bulan. So aku pon okey je lah.


Check up keempat - 17/12/2015 (17 weeks)

So check up ke empat ni aku amik pukul 2 petang. Tepat2 pukul 2 aku dah sampai depan KK. Orang pertama kau. Siap nampak lagi nurse tengah nak bukak2 pintu. Haha!
So terus la masuk letak buku and amik nombor.
Tetibe aku nampak nurse kalut2.
Rupanya buku pink aku yang kat KK hilang.
Ish camne tah boleh hilangnya =.=

Tapi takpe lah biar dorang carik nanti. Hihihi.
So macam biasa aku pergi la amik sample urine dulu. Pastu timbang berat. 58.9kg!!
Omg berat gila aku T.T
Mana tak beratnya pagi makan, tengah hari makan, balik keje malam makan nasi sebab laki aku nak makan nasi. Lepas makan terus ngantuk pukul 10malam dah tido. Memang makin di pam2 la badan kan jawabnya. *nangis*

Tapi nurse takde lah pulak nak bising2 ke apa. Hihihi.
Urine okey. Tekanan darah ok. Paling best sebab Hb naik dengan jayanya. Yeayy!
Last check up 11.8.
Kali ni punya 12.6.
Takde tips pape pon. Cuma aku memang makan vitamin on time. Thanks la Datin Fieda sebab beri tunjuk ajar. Ekekeke.
Pagi2 lepas breakfast terus makan vitamin. Pagi2 masa breakfast tu minum jus. Jangan mengada2 nak minum teh ke kopi ke susu ke sebab tak elok untuk penyerapan vitamin. Gittew :P

Pastu malam sebelum tido baru minum susu.
Aku memang wajib minum susu sebab nak elakkan angin dalam badan.
Ada one time tu seminggu aku tak minum susu sebab malas nak pergi beli. Sekali perut aku keras gila. Risau la jugak. Jenis yang bila pegang perut tu tegang nak mati.
Bila gugel2 orang cakap baby tengah aktif la apa la. Masalahnya baby aku kecik lagi kot. Hahahaha!
So aku call KK, dorang cakap sebab tak minum susu ni. Badan berangin.
So terus la aku pergi beli susu. Susu HL je uols. Lepas tu baru la okey. Terkentut-kentut aku :P

Pastu aku tanya nurse kenapa belakang aku ni sakit sangat. Belah kiri je. Kat bahagian urat tu. Memang sakit gila weh. Memula pregnant tu boleh la seminggu sekali dia menyerang. Dah 4 bulan ni hari2 nak kene urut belakang + sapu minyak panas. Baru okey. Nurse cakap biasa je sebab badan makin berat T.T
Aku pon rasa aku berat gila. Dengan breast yg bapak membesar dengan jayanya. Punggung jangan cakap la. Kawan aku sendiri terkejut dengan bontot aku. Hahahahahah!

Aku kalau baring memang nak kene alas something kat tulang belakang. Memang rasa lenguh gila. alau kat opis tu alahai rasa macam nak baring je regangkan otot.

Pastu nurse amik tinggi rahim. Dengar heartbeat baby. Alhamdulillah lega aku bila dengar. hehe.
Bukan apa lepas balik dari Korea aku dah buat check up langsung. Dah la belom boleh rasa baby gerak2 kan. So aku tak tau dia okey ke tak kat dalam. Aku tanya nurse bila next scan. Nurse cakap masa 28weeks nanti baru buat scan lagi. Alahai lambatnya. Tak sabar nak tengok budak kecit kat dalam tu. Hehehehe.

So 2.30 camtu dah habes dah check up. Memang sekejap je. Once nama dah kene panggil terus check semua takde tunggu2 lagi. Macam kat KK Larkin dulu kalau tak 3 jam tak sah. Sebab ramai yang bawak baby check up. Hehehe.

So tu je lah kot perkembangannya.
Seluar jeans semua dah tak boleh nak button T.T
Tapi kalau aku keluar orang memang tak nampak perut aku sebab aku pakai blouse besar. Haha.
Kalau kat rumah memang terbonjol jelas la perut ku yang bulat tu.


Masa ni 4 bulan. Perot still tak nampak. Tu yang officemate lelaki semua tak percaya aku pregnant. Hahahaha

Scan 4D pertama (20weeks)

Sebenarnya tak plan pon nak buat scan seawal ni.
Tapi sebab time tu macam takde keje kan. Hari2 balik keje lalu depan klinik tu sebab klinik tu 5 minit je dari rumah.
So aku cakap dengan Akram jom la kite try scan baby nak?
Laki aku okey je. Hehe.
Lagipon laki aku ni tak pernah tengok perkembangan anak dia. Kesian.
Yelah kat KK pon bukan dia ikot kan. Everytime aku cakap aku dengar heart beat baby dia tak dapat dengar. Pastu aku cakap baby macam dah bergerak sikit2 la. Dia pon tak dapat nak rasa. hehe.
So jom je lah kita pergi buat scan.

Kalau ikot plan asalnya nak buat scan 4D ni masa 28-32 weeks camtu. Tapi takpe lah.
Anak pertama kan. Bagi la lebih sikit. Ekekeke.

So sabtu tu Akram try call klinik Nur Qaseh kat Salak Tinggi.
Tapi doctor takde la pulak haritu.
Naseb baik hari ahad doktor masuk. So kitorang datang ahad tu pukul 2.30 petang.
Before datang call dulu nak tanya okey ke tak kalau nak datang. Bila dorang cakap ok, kitorang terus lah siap2.



So inilah dia si kecik ni. Hihihi. Dalam perut dah pandai hisap jari pulak. Ish ish :)
Doktor perempuan yang check. Baik sangat doktor tu. Lama gila kitorang buat scan ni sebab banyak doktor explain. Rasa macam dekat sejam kot.
Dia tunjuk ukur lilit kepala, kaki, tangan, jantung, dengar degupan jantung, dan lain2 lagi.
Kitorang amik scan 4D je tak amik details scan pon sebab doc cakap selalunya orang buat detail scan tu kalau ibu ada sejarah penyakit atau kandungan bermasalah.

Pastu doc tunjuk la takde sumbing semua. Alhamdulillah.
Tiba2 doc tanya nak tau jantina tak?
Eh mesti lah nak tau. Bahahaha. AKu siap tanya doc lagi eh dah boleh tengok ke? Yelah macam awal lagi kan.
So doc tunjuk lah celah kaki dia tu. Nampak macam rata je. So kebarangkalian perempuan.
Takpe lah perempuan ke lelaki ke mother terima seadanya. Cewahhh.

Pastu doc tunjuk la graf perkembangan anak aku tu.
Dia ada range2 dia. Contoh untuk lima bulan ukur lilit kepala patot berapa, berat patot berapa, semua lah. So alhamdulillah anak aku dalam range yang betul. ehehe. Good girl :D

So bila dah siap semua boleh la balik. Doc print satu gambar je. Yang lain dia burn kan dalam cd.
Total RM85. Aku rasa murah sangat sebab pernah dengar tempat lain macam ada yang cas sampai 100++

Tunggu besar sikit nak buat scan lagi :)

Sapa2 yang duduk area Sepang boleh la google klinik Nur Qaseh.
Ni no telefon dia 03 87053394


Check up kelima - 18/1/2016 (21 weeks)

Aku datang pagi time ni. Saje je la nak ubah selera. Haha. Pukul 9 baru sampai klinik. Ingatkan tak ramai orang. Sekali ramai gila kot. Terus menyesal sebab datang pagi. Haha. 

Kk sini memang campur pregnancy and baby check up. Maybe sebab tak ramai sangat orang kot. So semua orang pon macam sukati je nak datang bila2 masa. 

Aku sampai dalam pukul 9pagi. 10.30 baru siap semua. This time Akram temankan sebab dia keje malam. So saje je la die nak ikot. Naseb baik masa kat klinik tetibe terjumpa member dia masa study dulu tengah bawak anak check up. So takde lah bosan sangat. 

Macam check up sebelum2 ni la. Kene amik air kencing, amik darah, tekanan darah dll. So far semua ok. Hb aku dah maintain je 12 ke atas. Alhamdulillah. Hehe. Berat pon naik konsisten. So nurse memang tak bising apa la. 

Pastu check up kali ni kene amik inject kancing gigi. Gila lenguh ok tangan lepas inject tu. Sabo je la. Pastu cek heart beat baby. Amik tinggi rahim. Tu je la. Pastu habes dan boleh balik. Hehe. 

Lepas aku masuk 5 bulan ni nafsu makan aku macam terkawal sikit. Mungkin baby dah besar kot, so aku macam cepat kenyang. Balik keje selalu memang tak makan nasi dah. Kalau lapar makan roti or biskut or minum esp shaklee. Tapi selalunya memang kenyang lagi dari makan lunch tu. So aku rasa sebab tu berat aku naik normal je. :) 

Tapi aku sangat lah suka makan benda manis. Orang cakap kalau suka manis2 ni baby girl. Yeke? Haha. Asyik je rasa nak makan kek, ais krim, coklat. Ada sekali tu pergi pasar malam. Punya lah panjang pasar malam tu ade lah dekat 30 gerai satu pon aku tak berkenan. Last2 cakap ngan Akram nak makan ais krim. Hehe. Gigih la Akram bawak singgah Seven E pulak lepas tu.

Ada sekali tu jugak gigih pergi Giant semata2 nak beli ais krim. Bahahaha.


Tiba2 masa lima bulan eh dah nampak dah baby bump. Hihihi. Macam magic pulak. Tapi bila baring terlentang perot macam jadi flat. Pastu cakap ngan Akram eh baby sembunyi mana pulak ni perot flat je. Wakakaka :P


Check up keenam -  15/2/2016 (25 weeks)

This time aku request nak amik petang balik. Hahaha. Balik keje aku singgah umah dulu makan tengah hari. Akram keje malam so dia nak ikot sekali. Aku ok je. Hehe. 

Sampai klinik kol 3 petang. Ok memang tak ramai orang. Ahkak suka. Ada la dalam 2-3 orang camtu tengah tunggu turn. Macam biasa lah aktiviti aku kene cek urin, cek hb, cek berat. Hb naik lagi. Sukanyaaaa. Hehehehe. Kali ni 12.6 :) 

Bila timbang berat tetibe rasa terkejut sebab dah 63kg. Omg aku memang tak pernah bayangkan berat aku seberat itu. Haha. Pastu aku cakap la kat nurse banyaknya naik. Seram pulak aku. Last month 60.5 je. Pastu nurse cakap naik 2.5kg je ok la tu. Now dah start seminggu kene naik 0.5kg. Owh baru tau. Ekekeke. Cuma terlebih setengah kg je la :P

Pastu dalam setengah jam camtu dah boleh masuk bilik rawatan. Kali ni dapat nurse yang best sebab dia bagi Akram masuk sekali. Haha. Seronok lah mamat tu sebab dia kan banyak tanya. Segala benda dia nak tanya. 

Cek tinggi rahim. Cek heartbeat baby. Heartbeat tinggi. Nurse cakap macam boy pon ada. Haha. Tak sabar nak 8 bulan nak buat scan lagi sekali nak confirmkan jantina. Huahua. 

Pastu nurse cerita la ada sorang ibu ni baru 30 tahun lebih. Keje dengan Brahims catering Mas. Angkat periuk la apa la. Satu hari tu terjatuh terus kene slip disk. This lady ni sebenarnya dah tanak anak dah. Tapi dia tak amik perancang. Dia buat rawatan batin ikat peranakan. Camne tah. Haha. Dan ditakdirkan pulak masa tu die baru dapat tau dia peknen dah 13 minggu. Dah besar la kiranya baby tu kan. Nurse cakap memang kesian. Orang biasa peknen pon dah sakit2 belakang sakit2 pinggang inikan pulak bila ada slip disk. Terus amik cuti tanpa gaji dekat dua tahun. 

Pastu Akram tanya la nurse tu aku selalu gak sakit2 belakang. Pastu ada sekali tu kene simpul biawak masa bangun pagi. Dah la Akram keje malam time tu. Menangis aku sorang2 dalam bilik. Sakit gila woi. Terus suruh Akram urutkan betis dia balik tu. 2 - 3 hari jugak sakitnya. Sekali nurse cakap sebenarnya tak boleh urut pon. Nak letak minyak pon sebenarnya tak berapa elok. Sebab minyak kan meresap. So takut ada effect pape kat baby. Nurse la yg cakap. So aku macam emmm ok la pasni tak payah la sapu pape. Just enjoy the pain je la. Wakakaka

Tapi sekarang aku dah tau dah camne nak buat kalau bangun pagi nak terkena simpul biawak. Dia macam boleh rasa tau masa bangun pagi tu kaki kau mcm semacam je. So bila aku dah rasa something wrong tu aku memang takkan terus bangun. Gerakkan kaki pon tak. Aku akan luruskan kaki dan tegakkan tapak kaki bagi betis macam tegang sikit. Pastu memang tak kene dah. Hehe. 

Pastu kene inject kancing gigi dos kedua. Dan boleh balik. Next check up kene pegi kk salak pulak sebab nak kene jumpa doctor untuk scan, cek uri and minum air gula lagi sekali. Horreyyyy. Wakakaka. Dulu first time minum sebab mak aku ada kencing manis. Yang lagi tiga minggu ni sebab macam wajib. Tapi kawan aku cakap die tak kene pon minum air gula. Maybe ikot kk kot. Nak kata berat aku over takde jugak. Dulu akak aku tipu mak aku ada kencing manis pon kene minum gak. Haha. Takpe lah. Tak menakutkan sangat pon air gula tu :P

Kk desa yang aku check up ni cuma ada nurse je. Tu yang nak jumpa doctor kene ke kk besar sikit. Nurse cakap better amik cuti sebab kk sana memang ramai gila orang. Okey kita tunggu la lagi tiga minggu nanti macam mana. Hehehe. Oh btw nurse cakap ada kk yg bagi makan kuih manis + air gula. Dorang macam dah kira siap2 kandungan gula dalam kuih tu. Pastu campur ngan air gula sikit. Gila best kan. Die cakap kat Melaka ada. Aku first time pulak dengar. Untunglah sape yang dapat camtu. Hehe. 


Lagi beberapa minggu je nak masuk third tri semester.
Belom rasa nervous lagi. Hahaha!
Kerajinan memasak semakin menjadi2. Sampai aku pon konpius. Aku yag rajin ke pembawakan budak yang lebih2 ni. Hahaha!
Akak aku sampai tak percaya dengan tahap kerajinan aku memasak. Kalah dia :P

So tu je lah kot cerita pasal second tri semester.
Sakit belakang dah kurang dah. Cuma kadang2 je lah lenguh2. Tak macam masa first tri dulu.
Nanti2 apdet lagi.

okbai.



With Love : Syazwana Jamal :)


3 comments

April 19, 2016 at 7:03 PM

Kite pulak skang sakit belakang kat bhgn pinggang tu belah kanan.. Kiri tak sakit pulak.. Hehe..

April 20, 2016 at 4:47 PM

aku dulu buat detail scan kat kempas rm150. wuwuwuwuwu. susah la kalau google benda2 kat johor memang tak jumpa. johor kurang blogger ke apa? haha

June 23, 2016 at 9:45 AM

kompem tak ramai sebab checkup sekejap je

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal