Loading...

Wednesday, August 24, 2016

Rutin harian setiap hari




Sebab ramai sangat pm tanya rutin harian seorang Syazwana setiap hari, maka aku tulis je lah kat sini eh. Senang semua orang boleh baca. Hihi. Tak. Bukan nak poyo2 bajet bagus sangat tapi dah ramai tanya. Aku pon tak larat nak taip satu2. So ni taip sekali nanti kalau orang tanya aku bagi link je soh baca. Aci tak? Ekekeke. Nak tulis kat fb panjang sangat.

Ok so kita start dengan awal pagi la.
Aku kunci jam pukul 5.15 & 5.30 pagi setiap hari. 5.15 tu kira macam warning alarm la soh get ready untuk bangun lagi 15 minit.
Tapi kadang ikot mood jugak. Kalau rajin aku bangun sharp 5.30. Kalau agak malas2 sikit pukul 6 baru aku bangun. hahaha.

Lepas bangun tu cuci2 muka sikit pastu terus ke dapur.
Sebelum start masak, amik milk collector lekap kat miss B and terus buat keje.
By the time aku siap semua keje dalam 6.30 camtu dapat la dalam 4oz. Kalau ucil nak susu pagi tu nanti Akram terus la bagi guna botol. Kalau dia tanak susu, terus simpan dalam peti ais. Gittew.

Ucil ni waktu menyusu dia tak boleh nak diagak. Suka hati dia bila tekak dia rasa2 nak susu.
Kadang satu malam bangun dua kali. Kadang sekali. Kadang tiga kali. Tapi dia tak nangis. Dia akan hisap jari kuat2 dengan harapan aku akan dengar dan paham.
Naseb baik lah telinga aku ni jenis alert. Kalau mak kau ni tido mati memang kehausan la kau sampai ke pagi nak.
Ada satu malam tu aku penat sangat sebab demam. So aku malas nak bangun bagi dia susu. Hahahah!
Pagi tu sampai 4 oz lebih sekali dia minum.


Aku pakai jenama ni. Beli online. Sekali haritu pergi kedai baby kat Bangi 30 lebih je. Ciss. Basically aku rasa semua jenama pon sama je kot.

Thanks sangat2 la kat member yang rekemen benda alah ni. Memula dulu aku ingatkan untuk collect susu je. Rupanya boleh pam sekali. Aku sejak2 pakai benda ni dah jarang dah on pam. Weekend je aku on. Tu pon sebelah guna pam sebelah lagi guna benda ni. Kadang tu benda ni collect lagi laju and banyak dari pam. Konpius jugak aku.

Berbalik kepada cerita asal. Aku akan make sure aku masak tak lebih dari 6.15pagi.
Selalunya 30-40 minit dah siap dah.
Sebab aku kan dah prepare semua barang siap2. Tinggal masak je.
Cuma kadang2 ade je benda2 yang aku tak prepare. Macam kupas kentang, kupas and potong bawang besar, potong sayur. Depends la atas kerajinan. Huhu.

Bila dah siap masak, aku akan tuang susu ucil siap2 dalam botol susu dia.
So far sekarang ni dia minum 2oz sekali minum.
Kalau Akram keje siang aku bekalkan 7 botol untuk 7 pagi - 6 petang.
Kalau Akram keje malam aku bekalkan 8 botol untuk 8/9 pagi - 8 malam.
Kadang2 habes semua. Kadang2 lebih 1 or 2 botol.


Masuk siap2 dalam botol camni biar senang pengasuh tinggal nak panaskan je. Aku kan mak yang baik. Ekekeke. Ni jenama autumz. Aku guna wide neck punya. Puting tu aku pakai pigeon wide neck size s. Aku belikan dia botol susu pigeon jugak. Tapi guna kat rumah je la. Hihihi.

Lepas dah siap2 semua aku akan mandi, solat subuh and siap2 pergi keje.
Masa tu Akram akan tolong kemaskan bekal, kemaskan beg, sapukan nutella kat roti, tuangkan jus nak minum pagi2, panaskan kereta etc.


Kalau Akram keje siang jadilah dua bekal. Satu aku satu dia. Kalau dia keje malam, aku je bawak bekal. Dia makan siap2 kat rumah before pergi keje.


Pukul 7 pagi aku keluar rumah. Akram akan hantar ucil ke pengasuh sebab dia pergi keje 15-20 minit je. Rumah pengasuh 5 minit je dari rumah. Akram masuk keje 7.45 pagi.
Kalau dia keje siang, dia akan hantar dan amik. Kalau dia keje malam, dia hantar dan aku yang amik. Sebab tu lewat sikit sampai 8 malam tu.

Masa drive pagi2 tu aku collect susu jugak. Dapat la 4 ke 5oz.
Kat opis pon aku tak guna pam. Aku guna milk collector tu. Senang. Hahaha!
Seharian kat opis dapat lah dalam 7-8oz.
Pastu aku balik keje pukul 6 petang, sambil layan jam sambil collect susu. Dapat jugak dalam 5oz.
So far setakat harini aku dapat pam susu ikot kuantiti susu yang keluar haritu.
Kadang lebih jugak. Alhamdulillah. Rezeki si ucil.

Pukul 7.30 malam paling awal aku akan sampai rumah.
Kadang2 ucil dah tido. Kadang2 belum tido.
Aku akan mandi and solat maghrib terus. Baru aku layan dia.
Pastu main2 jap dengan dia, agak2 dia dah ngantuk susukan dia, tidokan dia.
Dia ni spesis kalau nak tido mesti nak nangis dulu. Tak lapar tak ape pon. Cuma tebiat dia nak kene nangis dulu sebelum tido. Saje nak menguji kesabaran mak dia yang macam singa ni. Hahahah!
Tapi kadang kalau dah penat sangat lepas susu terus zzzzzzzz sampai pagi.

Dalam pukul 8-9malam lepas dia tido tu aku pon start la buat keje.
Basuh botol susu. Defrost bahan basah. Potong sayur. Kemas beg2 ucil nak bawak esoknya.
Defrost susu si ucil.
Baju2 aku semua aku dah iron masa weekend. So takde lah penat sangat.
Ape lagi eh aku buat. Tu je la kot. Pinggan mangkuk yang aku masak pagi tadi semua Akram dah siap basuh. Hehe.Owh transfer susu si ucil yang pam haritu daripada botol masuk plastik. Sebab nak masuk dalam freezer. Pastu aku pon tido. Tak pam susu dah. Malas. Hahah!
Kalau aku rasa aku sampai rumah tu susu belum mencapai target susu yang keluar haritu, aku akan pam. Tapi kalau dah capai target aku tido je. Haha!

Malam aku memang tak masak dah. Dulu aku masak pagi sekali untuk malam. Tapi aku tak makan. Akram je makan. Pastu dia tengok aku tak makan malam dia pon malas nak makan.
Tapi kadang2 kalau datang saka rajin aku tu, aku masak jugak malam. Tapi yang simple la.
Macam roti cheese, mee sup, burger, cheesy fries, etc etc yang simple.
Sebab aku pon benci benda susah2 ni. Sebab tu jugak lauk2 bekal aku semua jenis simple.
Padahal pemalas. Bahahah.


 Ni lah peti ais aku. Peti ais kecik orang bagi. Kikiki. Sebab tu aku beli freezer nak simpan susu ucil. Bekas putih tu bahan blend (bawang merah, putih, ikan bilis). Bekas oren bawah tu stok lada kering. Dua bekas bulat belah kiri tu lada besar, cili dan kobis bunga aku dah siap potong kecik2.


 Sayur tinggal sikit. Dah masak dua hari. Beli stok sayur seminggu sekali. Cuci dengan air garam pastu simpan dalam bekas. Bawah bekas letak tisu. Aku baca tips ni kat fb. Maybe nak serap air kot.


 Frozen ebm tengah defrost. Chilled ebm memang standby untuk Akram jaga ucil sementara tunggu aku balik. Hihi.


 Ok inilah freezer aku. Sila jangan kecam. Bukan nak menunjuk. Nak share je camne aku simpan susu and barang basah. Huhu.


Ni lah dia yang orang dok pm2 aku camne seal bag tu. Aku beli jenama giant je paling murah. Aku kan kedekut :P Kalau kat packaging dia tulis plastic sandwich. Aku panggil zip lock bag. Apa2 je la janji paham. Aku tak pernah recycle plastik ni. Dah guna terus buang.


Dah masuk dalam plastik, masuk pulak dalam bekas bertutup. Sebab campur dengan susu kan. Kesian nanti susu tercemar walaupon tak tau macam mana dia boleh tercemar. Hehe.


So itu je lah kot.
Aku ni sebenarnya bukan rajin mana pon. Tapi sebab aku pon nak bawak bekal jugak so aku masak la. Haha!
Lagipon kedai makan kat Mont Kiara ni mahal! Tau je la Mont Kiara kan.
Tempat orang2 kaya. Haha. Lagi satu sebab aku nak pam susu pulak. So kalau bawak bekal jimat masa sikit. Tak payah nak beratur amik nasi, amik lauk, nak bayar pulak.
Begitu lah cerita dia :D

Ok lah takde apa kot nak cerita lagi.
Sebelum mengakhiri entry ni, izinkan aku tayang sikit selfie dengan anak dara aku ni sekeping dua.
Budak ni memang pantang tengok muka sendiri kat kamera. Perangai sapa entah. Hahah!


Kawan2 kat fb memang dah muntah dah tengok gambar selfie kami. Ekekeke



okbai.




With Love : Syazwana Jamal :)


1 comment

September 26, 2016 at 11:18 AM

hai freezer! sedih balik sini peti ais kecik. nak simpan lauk pun tak muat. huhu

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal