Monday, September 13, 2010

Aku eksiden okeh!



Arini ktorg satu family rancang nak beraye kat bandar muadzam pahang..umah pakcik aku, adik mak aku..so pagi2 lagi mak aku dh kejut bangun siap2..mak aku siap2 masak nasi lemak sebab nak buat bekfes on the way nnt (mak aku jimat okeh)..mak aku ckp makan kat R&R mahal..masak senirik ag murah..haha..so dlm kol 7.15 ktorg pon gerak la..

Arini keta x banyak sangat la..jalan okeh x jam..lancar jek..sampai sana dlm kol 10 lebey sket..dekat 3 jam gak la..tu pon sebab benti bekpes jap (abg ipar aku dh x tahan lapar) singgah toilet jap singgah beli jajan jap..

Sampai umah pakcik aku ktorang pon lepak2 la sebab tggu makcik aku siapkan lunch (jimat)..hua3..Muadzam sgt panas okeh..aku tgk majoriti rumah kat situ sume pasang air-cond..tp aku tgk pokok banyak jek..xtaw la ape yg panas sgt tuh..

Pas siap2 lunch ktorg lepak2 ag..aku cm bese la tido..haha..then dalam kol 3.30 ktorg pon siap2 nak balik sebab ayah aku nak sampai before maghrib..then ktorg pon balik la..lagi pon pakcik aku keje arini..so x dpt bual2 lame sgt..jalan ok jek..x jam..keta pon x banyak sgt..

Tibe2 sampai satu simpang tiga kat Rompin tah macam mane tah ade satu mat moto nih bawak laju gler..die dari depan.dah taw nak sampai selekoh kan ko agak2 la nak slow kan moto kan..taw la ko bawak RXZ..agak2 la nak merempit pon kan..dh la jalan tuh penoh pasir..ktorg dh nampak dah die memang bawak laju tp x bajet la nak sapu ktorg kan..tibe2 die dtg dengan lajunye x sempat nak brek kat selekoh terus sapu ktorg..abg ipar aku try la elak kan..tibe2 dah bunyik 'gedegang'..kompem la dh kemek..tengok belakang mat motor tuh dh terbareng dh atas jalan (x sempat nak snap gbr)..yelah first tem kan eksiden..haha..

Ktorg pon benti la kan..ag pon tepi tuh R&R..kebetulan plak ade polis tengah ronda kat situ..kuar2 jek tgk keta abes dah..dh la keta akak aku baru lepas eksiden..ape la naseb kan..huhu..

keta yg remuk

Takde la teruk sgt kan remuk tuh..tp lau hantak workshop mau kene ratus2 gak kn..dh la akak aku nak balik perlis..jaoh tuh..dengan keta cmtuh..malu2..hoho..

Then bincang2 la dengan mamat tuh..die xnak report polis sebab lagi leceh..mintak bayar pas raya..ktorg amik la number phone die..tp mcm x caye plak kan ngan mamat nih..kang buat die lari kang sape nak bayar..mati!

Then polis tuh hantar mamat tuh balik umah die..ktorg follow sekali..ne taw dy nak men lari2 ke kan senang sket nak carik..sampai umah die kesian la plak..tuh umah makcik die..mak pak die dh lame takde..sejak die kecik ag..makcik die pon mcm xnak bertanggungjawab jek ngan eksiden tuh..then ktorg amik num phone tempat keje die..mamat ni keje bawak bajak besar yg kat site tuh jek..kesian x???tp nak wt cemane kan..die yg salah.sape soh bawak laju2 kat corner..hamik kaw..len kali hengat sket..then dh kol company die dh bincang2 sume settle la..tgg mamat ni bank in duit je la..lagi pon pakcik aku kenal ngan bos mamat nih..muadzam tuh kecik jek..x dapat la mamat nih nak lari kan..

polis tgh tanye2 mat moto tuh

si bajet terror gler bawak moto
bincang2 ngan polis

Mamat tuh x lah teruk sgt..kurus jek..kulit hitam tp ade one time tuh nampak la muke die kuning pucat..nafas pon sangkot2 jek..seb bek ade sorg pakcik tuh tolong mamat tuh urut2 badan die..tolong die nafas..sume2 la..naseb ok..kalau ko??tak ke trauma aku..haishhh..

Begitu la kisahnye raye aku arinih..first tem sampai muadzam first tem gak la kene langgar..ape nak bwat..dh naseb kan..

So di kesempatan ini aku ingin menasihati penunggang motosikal dan sume pengguna jalan raya supaya berhati-hati ketika musim raya ni..bukan ape kdg2 kita dh bawah abes hemat dh tp org lain plak yg wat hal...

p/s: semalam AJ kate dy x sedap ati..agaknye sebab aku nak eksiden kot..hoho


Adios...







With Love : Syazwana Jamal :)


2 comments

September 14, 2010 at 7:20 PM

igtkn ko yg drive, kalu ko drive br gempk skit cite~XP

September 14, 2010 at 11:14 PM

hahaha...aku drive sume org x selamat kot...ngahahaha

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal