Saturday, November 20, 2010

Bergedil daging



disebabkan raya haji ni yang telah membuat kan peti ais umah aku dipenuhi daging lembu
jadi, aku telah mempropose Pn. Saerah untuk membuat bergedil daging..
my favourite ni taw
xD


Bahan-bahan :
1. Daging lembu
2. Kentang
3. Garam
4. Serbuk perasa
4. Pati ayam
5. 2 ulas bawang putih
6. 2 ulas bawang merah
7. Lada hitam/lada sulah

Cara-cara membuat:
1. Rebus daging dan cincang halus-halus








2. Kentang di potong kecil dan digoreng hingga agak empuk



3. Tumbuk kentang yang dah di goring hingga lumat



4. Gaulkan kentang dengan daging yang dah dicincang

5. Tambah garam, serbuk perasa dan serbuk pati ayam secukup rasa. Gaul rata

6. Tumbuk bawang putih, merah dan sedikit lada hitam/lada sulah hingga lumat

7. Gaul dengan daging tadi hingga rata

8. Bentukkan kecil-kecil



9. Celup telur dan goreng


Sedia dihidang 




selamat mencuba!




With Love : Syazwana Jamal :)


18 comments

November 20, 2010 at 5:45 PM

banyak daging lembu?
buat la bakso pulak
huhu~
:)

November 20, 2010 at 6:28 PM

ttbe rse nak blik uma balik.mntk mk buat begedil jugak.
waa

November 20, 2010 at 8:47 PM

@syarifah radiah ibrahim
banyak banyak
tuh la nak buat meat ball plak
hehehe
:)

November 20, 2010 at 8:47 PM

@Ajie Mohd Tahir
hahaha
balik balik jgn tak balik
xD

November 20, 2010 at 9:20 PM

waah! banyak tue..nak rasa sikit..... antar ke rumah amir..hehehe

p.s: kat sini daging mahal...huhu

November 20, 2010 at 10:55 PM

@Amir Izzat
nak pos tapi sampai2 mesti dah basi
hehehe

November 21, 2010 at 3:51 AM

nnti smua makanan berasaskan daging,,sbb daging korban x abis2...

November 21, 2010 at 6:41 AM

uik, pandainyer dia memasak.. salam perkenalan dari sumpit

November 21, 2010 at 8:16 AM

contoh serbuk perasa apa?

November 21, 2010 at 9:46 AM

@MrShah53
hahaha taw takpe sampai dah tataw nak masak ape dah
xD

November 21, 2010 at 9:46 AM

@sumpit
bese2 jek
selamat berkenalan
:)

November 21, 2010 at 9:47 AM

@MomTom
emmm
ajinomoto..
xD

November 21, 2010 at 9:50 AM

boleh guna pasti sedap la mcm tu

November 21, 2010 at 10:01 AM

@MomTom
boleh!
ikot kreativiti sendiri
esok aku balik
tunggu~~~
wakaka

November 21, 2010 at 10:06 AM

yeayyyyy~~~ walaupown esok tu mcm lambat jugak la. bas kol brapa?

November 21, 2010 at 10:19 AM

@MomTom
tengah hari pukol 1.30
sampai petang dalam 6.30
:D

November 21, 2010 at 10:25 AM

@Syazwana
ok. i'll be waiting for you

November 21, 2010 at 10:42 AM

@MomTom
:)

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal