Loading...

Friday, April 22, 2011

Mari belajar cara ikan buntal di awet. cool.








kalau korang pernah pergi pulau kan (eceh dah pergi pulau ni dan dan terus cakap dah pergi pulau) korang mesti pernah tengok orang jual-jual ikan buntal yang dah di awet. eh tak payah ke pulau pon takpe sebab kalau pergi jalan-jalan dekat pantai ke mesti ada orang jual binatang ni jugak. ada sapa-sapa yang tak kenal ikan buntal? meh aku tunjuk meh.









ye adik-adik ini adalah ikan buntal. walaupon dia berduri banyak tapi dia sangat comel kan sebab dia bulat macam saye. haha!

tapi ikan buntal tak boleh makan okey sebab dia beracun.









ini bukan tuan blog tapi ini rakan tuan blog yang suke cakap dia comel. dah cukup comel lettew amek gambar sebelah buntal. hehehe.







ikan buntal yang dah di awet tuh rupenya macam dalam gambar kat atas tuh la. dia ada banyak size. yang gemok dempol ade. yang kurang gemok ade. yang kecil molek pon ada. and harga die pon depends on size dia lah. selalunya peniaga letak lampu dalam ikan buntal yang dah diawet tuh. so jadi cantek lah untuk perhiasan.




memula aku tengok ikan tuh aku macam curious jugak macam mana dia boleh tangkap ikan tuh dalam keadaan dia bulat. lepas tuh dia kosongkan isi-isi dalam ikan tuh. macam cool je kan. then aku pon tanya lah peniaga tuh.




actually ikan buntal ni selalunya tersangkut dekat pukat nelayan. bukan dorang sesaja je nak tangkap binatang ni. then masa ikan ni tersangkut dekat jaring dia dah mati dah. tapi masa ikan ni mati badan dorang takde lah bulat camtuh. so peniaga akan potong atas badan ikan ni and keluarkan semua isi-isi badan ikan ni and cuci bagi bersih.




bila dah bersih dorang akan masukkan belon and isi angin dalam belon tuh so that ikan buntal tuh akan kembang sekali dengan belon lah. thats why lah dia akan jadi bulat macam dalam gambar tuh. cool beb.




bila dah kembang ikan tuh akan diawet and di jemur and bila dah kering belon tuh akan dipecahkan and ikan buntal tuh akan stay bulat lah. then boleh masukkan lampu untuk bagi dia menarik tertarik ikan buntal da bomb. lepastuh dah boleh dah jual.






tapiiiiii harga dia memang terbaekkkk. ada satu tuh sampai RM70 kau. agak nak terkeluar jugak la tahi telinga aku dengar. gila mahal siot. agaknya sebab susah nak dapat kot. kan kan kan. tapi seyes ikan tuh comel. nanti dah kaya aku nak beli ah. keh keh keh!

















gambar hiasan tiada kene mengena dengan si buntal.
tapi berkawan dengan si buntal @ En. M.a.s.
muahahahahaha!











































With Love : Syazwana Jamal :)

6 comments

April 23, 2011 at 1:19 AM

mahal gila... =_=
i tak penah makan ikan buntal..

April 23, 2011 at 1:42 AM

@Amirrah Zawani

memang tak boleh makan sebab dia ada racun.
:D

April 23, 2011 at 12:24 PM

eh i penah mancing dgn abg2 i lepas tu dpt ikan buntal haahahahaaa

April 23, 2011 at 2:04 PM

@sherah

waw best nye.
hehehe

Anonymous
April 24, 2011 at 7:32 PM

Just sharing- sbnarnya mngikut kajian sorg student tahun akhir uni mlsyia trgnu, hihi senior sya la tu, so surprising ..ikan buntal rupanya tidak membawa maut. kdungan racun didalamnyer jauh lebih rendah bebanding jumlh racun yg bleh mnyebbkan kmatian. Ini adalah hasil kajian yg plg top dis year n impress para lecturer. racunnyer hanya akn mnyebabkan kgataln skitar bibir. em racun ni tak dpt dihpuskn dgn haba. so mybe next research is bout how to destroy the poison.

April 25, 2011 at 10:40 AM

@Anonymous

memang impressive.
hehehe

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal