Friday, May 6, 2011

Pelajar lepasan SPM : Antara Matrik, Asasi, dan U mana satu pilihan hati?




tadi aku try check kan adik aku punye result UPU sebab kan orang pung pang pung pang UPU kuar arini kan. so secara tak langsung aku pon tau lah jugak so boring2 tadi aku check la kejap. terkejut aku adik aku dapat asasi UIA. biar betol ko apply UIA ni yun?









adik aku ni Pn. Saerah beria suruh dia jadi doktor. tapi si adik aku ni entah doktor ape dia nak jadi dia pon tak tahu. tapi dia ni agak cemerlang jugak dalam Biology. dia ni kira terbalik lah dengan aku. dulu kat sekolah kan aku minat fizik kan tapi dia ni lebih kepada subjek yang aku benci iaitu biology (skema gila ayat)


aku pernah citer dekat Pn. Saerah yang kawan aku sorang ni kene paksa dengan mak dia amik medic. tetiba Pn. Saerah cakap,


' Ibu pon nak paksa ayun jadik doktor jugak lah. hehe '



so everytime adik aku balik dari asrama Pn. Saerah mesti cakap ' Eh Doktor Aiman dah balik lah '


aku ni dulu naseb baik Pn. Saerah tak kisah aku amik ape. kalau dia nak aku jadik doktor masaakk aku. celah mana nak bagi aku suke biology tuh. memang mintak ampun lah :P



aku bukan ape aku dok dengar orang cakap UIA ni susah la tu lah ni lah. kene amik bahasa arab berduyun-duyun lah. lepas tuh subjek english kene tough jugak. tak kisah lah. tapi yang bahasa Arab tuh yang tak tahan tuh. boleh tahan ke adik aku ni amik Arab. dah la sekolah agama sampai darjah 4 je macam aku. lepas masuk asrama taknak sambung sebab malas :P



dental macam course yang tough la jugak nanti tambah2 dengan subjek2 lain yang takde kaitan lagi lah bertambah-tambah dugaannya kan. well aku ni ramai lah jugak kawan dekat UIA tuh. mendengar cerita dorang ni agak scary lah jugak. kawan aku siap cakap jangan terima lagi. haha !



lagi satu adik aku dapat offer Matrik Johor jugak. so kalau dia nak amik matrik dulu pon takpe. tapi matrik sains fizikal. well boleh tukar kan nanti. bagi aku matrik tuh takdelah susah sangat. yep memang matrik setahun tapi okey je. agaknye sebab dulu aku matrik kedah kot so tak banyak hiburan. boleh la study kan. setakat duduk changlun tuh ape je yang ada =____= so tiap2 minggu aku balik umah kakak aku dekat kuala perlis lagi best.





matrik kedah di hatiku *muntah.




ala matrik setahun je. kalau asasi UIA dua tahun kan? ke setahun jugak? matrik lagi senang. 3 subjek je kot. fizik or biology, then kimia and math. 3 je yang wajib. then adalah tambahan sikit like english, agama and ape tuh yang susun2 pinggan mangkuk tuh. lupa dah. tapi ramai cakap matrik susah sebab setahun tak sempat study kene rush bagai. errr no komen lah.



ari tuh adik aku dapat interview dengan jpa pergi korea tapi tak pergi sebab surat tak sampai. then check online dah terlepas tarikh. nak wat cane takde rezeki kot. huhu.



so ade sape2 yang boleh bagi info pasal asasi UIA ni or pasal dental dekat UIA ni boleh drop comment ye. really2 appreciate. tapi kalau aku taknak UIA ni. eleh ko ingat UIA ni nak ko ke syazwana. haha ! well dulu aku tak bijak sangat so dapat offer matrik kedah je. satu tuh je lah tak payah pening2 nak pilih. ni lah susah jadik pandai ni banyak sangat choice nye. :P





eh tapi kalau adik aku masuk UIA mesti ada chance aku dapat adik ipar orang Arab kan?






ok bai.




With Love : Syazwana Jamal :)


19 comments

May 6, 2011 at 5:46 PM

congrats :D

meh datang blog sy tguk u mana yg amik sy :D

May 6, 2011 at 5:57 PM

walaweh...pergigian tu
hebat lah

May 6, 2011 at 6:15 PM

sayangnya adek u terlepas interview pg korea tu.. takda rezeki kali.. maybe ada rezeki lain kan :)

May 6, 2011 at 6:32 PM

@.izzatul.hazwani.

dah tengok.
tahniah dear !
;)

May 6, 2011 at 6:32 PM

@hans

haha !
dia je hebat kakak dia tak hebat
:P

May 6, 2011 at 6:33 PM

@Amirrah Zawani

agaklah.
hope ada yang lebih baik kan
doa je banyak2
:D

May 6, 2011 at 6:35 PM

wah~ msti adik akak pndai kan? ucap tahnniah pd dia ek...

http://amirabdaziz.blogspot.com/2011/05/alhamdulillah-syukur.html

May 6, 2011 at 6:49 PM

@Meera Aziz

dia tuh memang ulat buku
hehehe
:P

May 6, 2011 at 7:46 PM

wah...membe baikku dpat UIA ngn Matrik lah...ckp ngn ayun mmbe baik dia ni dpat Matrik jgak kt Johor...tapi xtaulah klu dia nk amek UIA jgak...papehal...hope success :D

May 6, 2011 at 8:02 PM

@the_geekz

haha !
okey
gud luck jugak
:D

May 6, 2011 at 8:23 PM

assalamualaikum adik.erm.asasi & matrik sama je.dua-dua kena usaha.kalau asasi UIA ye mmg 2 thn. tapi yg penting pljr asasi sudah confirm dapat tempat kat situ utk degree kelak tp dgn result yg cemerlang.

kalau matriks.erm.kalau study smart insyaALLAH.4.0 blh dpt.sbb skrg ramai pljr matrik dpt 4.0.tapi ramai yg ckp matrik tak bebas.mcm sekolah lah.itu lah.ini lah.

kalau asasi,mungkin bebas sikit tapi kena pandai jaga & kawal diri.sbb bebas sgt mungkin tak dpt result yg cemerlang.asyik nak enjoy kan.hehe.tapi jgnn study 24jam pula jadi gila nanti.

yg penting skrg.buat pilihan yg terbaik.diploma pun okey juga.kalau nak ambil engineering saya cadangkan pergi politeknik.ramai yg ckp bgs sbb ada teori & pratikal.

apa-apa pun,yg penting buat solat istikharah.okey.buat pilihan yg terbaik. :) jgn buat ikut org tapi ikut kata hati dan kemampuan. :)

May 6, 2011 at 8:30 PM

assalamualaikum adik.erm.asasi & matrik sama je.dua-dua kena usaha.kalau asasi UIA ye mmg 2 thn. tapi yg penting pljr asasi sudah confirm dapat tempat kat situ utk degree kelak tp dgn result yg cemerlang.

kalau matriks.erm.kalau study smart insyaALLAH.4.0 blh dpt.sbb skrg ramai pljr matrik dpt 4.0.tapi ramai yg ckp matrik tak bebas.mcm sekolah lah.itu lah.ini lah.

kalau asasi,mungkin bebas sikit tapi kena pandai jaga & kawal diri.sbb bebas sgt mungkin tak dpt result yg cemerlang.asyik nak enjoy kan.hehe.tapi jgnn study 24jam pula jadi gila nanti.

yg penting skrg.buat pilihan yg terbaik.diploma pun okey juga.kalau nak ambil engineering saya cadangkan pergi politeknik.ramai yg ckp bgs sbb ada teori & pratikal.

apa-apa pun,yg penting buat solat istikharah.okey.buat pilihan yg terbaik. :) jgn buat ikut org tapi ikut kata hati dan kemampuan. :)

http://blogriffzam.blogspot.com/#axzz1LUKlDi4D

May 6, 2011 at 8:38 PM

@Riffzam

thanks for the great comment.
really appreciate.
:)

May 6, 2011 at 8:46 PM

wah! uia mmg terbaek (ex asasi uia )

harrr harrrr

May 6, 2011 at 9:52 PM

tahniah utk adk awk..
:)
sruh die bljr rajin2..
hehe

May 6, 2011 at 9:58 PM

@...:i'm ezza haniza:....

fuyohh !!
hebat ^^

May 6, 2011 at 10:00 PM

@Cik Ezy

hehehe.
thanks.
;)

May 7, 2011 at 12:59 AM

wehh mmg masuk uia pj nnti..aku
dulu kat sana..tapi bukan medik..
tapi baik masuk uia..senang je nk
masuk u..pastu nnti ade ujian english deplacement test..itu yg menentukan korang setahun atau duatahun atau setahun setengah..haaaa..
ti tnye je aku eehh

May 7, 2011 at 1:19 AM

@Far8 budak baik

haha !
bagus2 banyak betol sumber info neh
heee :P

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal