Monday, April 25, 2011

Impressive Research : Racun Ikan Buntal tidak menyebabkan kematian.







ni ada sorang komen dekat entry aku before this. kalau tak nampak meh aku tulis balik.


Just sharing- sebenarnya mengikut kajian sorang student tahun akhir uni malaysia terengganu, hihi senior saya lah tuh, so surprising..ikan buntal rupanya tidak membawa maut.kandungan racun didalamnya jauh lebih rendah berbanding jumlah racun yang boleh menyebabkan kematian.Ini adalah kajian yang paling top this year and impress para lecturer. Racunnya hanya akan menyebabkan kegatalan sekitar bibir. em racun ni tak dapat dihapuskan dengan haba. so maybe next research is about how to destroy the poison.




bila aku baca komen ni aku agak impress la jugak. well sepanjang aku hidup 23 tahun ni aku memang anggap racun ikan buntal ni boleh sebabkan kematian. sebabnya dulu masa kecit-kecit aku pernah baca dalam mastika (layan mastika beb dulu) yang orang sabah ke sarawak suka sangat makan ikan buntal ni. so ramai lah yang meninggal sebab racun dia ni.



tapi dorang tak serik sebab dorang cakap ikan buntal ni sedap tapi kene pandai makan untuk elakkan racun ni lah. kalau tak memang maut. tuh yang aku baca lah. so nampaknya kajian terbaru ni memang sangat berguna kot untuk orang2 yang suka makan buntal ni.



tapi walaupon racun dia tak bahaya tapi memang tak lah aku nak makan. tengok duri-duri dia je dah ngeri. buntal memang comel ok tapi nak makan sory. kang tak pasal-pasal mati sebab tercekik duri. memang naya jek.


tak pon tak pasal-pasal kang bibir jadi gatal nak mampus. cane nak buat. tak kawen lagi neh.



eh.












ok bai.





With Love : Syazwana Jamal :)


8 comments

April 25, 2011 at 10:21 PM

tak makan ikan buntal

heh~

April 25, 2011 at 10:50 PM

@Amoi

samalah kite
;p

April 25, 2011 at 10:51 PM

sama laa dl mati2 ingt blh sebbkan kematian...

April 25, 2011 at 11:18 PM

@ayanuts

yeay ada geng
hehehe
;p

April 26, 2011 at 12:36 AM

tapi rasanya mmg ada racun, cuma cara proses tu kena betul. Tah la, tu apa yg Bdk Botak tau, he3...

Entry terbaru 10 Perkara Lelaki Cakap Dan Makna Disebaliknya... (",)

April 26, 2011 at 8:37 AM

@Budak Botak

ya meh?
hehehehe.
kene selidik lagi ni
:D

April 26, 2011 at 4:24 PM

wah
memang menarik nih sebab sepanjang aku hidup pun memang diorang kata racun ikan buntal leh bawa maut

April 26, 2011 at 5:26 PM

@hans

haha geng lah kite.
hik hik
aku pon sama ah ingat memang boleh mati sebab racun dia tuh
;p

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal