Loading...

Wednesday, September 3, 2014

Beberapa bulan je lagi...





1 September haritu genaplah  lagi tiga bulan je aku bakal jadik Mrs. Annoying to Encik Akram.
Tak sabar okey nak buat Akram annoying for the rest of my life.
Bahahaha.

Aku rasa ramai giler yang bila nak kawen je siap buat blog khas untuk tulis pasal persiapan kahwen kan.
Pastu eksited hari2 apdet pasal persiapan.
Pasal baju, hantaran, goodies bag, photographer, bridal and the list go on.
Tapi aku macam wat lek wat peace je. Kekeke.
Normal ke tak normal ek? Hahah! Aku pon konpius. :P

Kalau list kawen tu dah ramai kawan2 aku bagi tapi satu ape pon aku tak donlod and print.
Nampak macam tak eksited kan?
Aku rasa bukan tak eksited. Sape tak eksited nak kawen oi. Lagi2 aku yang dah tunggu Akram 5 tahun ni.
Penat oiii. Tak sabar nak habeskan benda2 kawen ni.
Cumanya aku punye kemalasan ni melebihi segala-galanya. Hahah!


Kawan2 aku dah start tanya "Ko dah neves ke tak?"
Okey neves ni memang takkan datang dalam diri aku awal2.
Dia setengah jam before majlis baru neves tu datang.
Kadang2 aku yang takut sebab tak rasa neves langsung. Haha.

Pastu aku ni macam beruntung jugak sebab parents aku yang bersungguh-sungguh nak aku kawen tahun ni. So dorang yang plan macam2.
Everytime aku balik rumah mesti ada benda baru kat rumah tu.
Memula mak aku cakap set katil beli sendiri.
Tetibe bila aku balik rumah eh tadaaaaa dah ada pulak. Hahah! So aku beli set cadar je. Kilat2 lagi U. Eksited ni. Ekekeke.

Pastu bila aku balik lagi eh dah bertingkat2 besen, tupperware, tuala, bunga rozek untuk bagi orang rewang. Kat tempat aku ni kalau pergi rewang memang dapat macam2.
Kat rumah aku je dah bertingkek-tingkek besen kecik besen besar, bakul, jug air eh macam2 lah. Kalau bukak kedai Rm2 memang dah boleh sangat dah. Nanti lepas kawen aku memang nak kekah semua besen2 mak aku. Hahah! Jimat.

Pastu balik lagi dah bertingkat2 pulak beg2 untuk tetamu.
Balik lagi mak aku dah siap2 packing barang2 nak masuk dalam goodies bag.
The next weeknya pulak tengok2 bunga telur dah melambak tepi dinding.
Hahahha!
Kalau cerita pasal makanan jangan cakap. Macam2 mak aku dah plan. Ikot lah wahai emak. Asalkan anakmu ni kawen. :D

Pastu haritu masa raya sedara mara tanya lah macam mana persiapan.
Mak aku cakap "tak payah tanya dia. Dia bukan tau ape pon"
Ekekeke. Macam mak aku pulak yang nak kawen kan.


Sebenarnya mak aku eksited.
Sebab akak sulung aku kawen tahun 2006 kot. Dah 8 tahun mak aku tak buat kenduri kawen. Asyik pergi rewang rumah jiran je. Dah la ayah aku tukang masak. Abang aku macam takde tanda2 nak kawen je. So aku lah yang jadik mangsa. Bahaha.

Sebab tu tahun lepas mak aku cakap camni "Tahun depan ko kene kawen jugak. Takpe hantaran berapa2 je. Kenduri ibu sponsor"
Wahhhh gitu kan. Hahahha!

So ape yang aku uruskan?
Aku tempah bridal. Pastu carik design baju sebab bridal bagi baju baru.
Tempah Official photographer.
Tempah baju nikah.
Tempah barang untuk goodies bag nak bagi kawan2 and belah Akram (tapi beg mak aku sediakan. Ekekeke)
Tempah kad kahwen.
Beli barang2 hantaran.

Untuk belah Akram, bridal mak dia uruskan. Kitorang bank in duit je. Sebab baju aku, kakak aku jahitkan. Akram beli suit kemeja sendiri.
Goodies bag pon mak akram uruskan. Aku cuma tambah barang yang special sikit je.
Kenduri pon mak akram uruskan.


Now tinggal nak daftar dengan pejabat agama je.
Pastu beli barang hantaran lagi sikit.
Pastu tinggal berangan je sampai lah hari majlis. Ekekeke.

Oh aku nak kene ambil gambar berdua dulu dengan Akram sebab nak letak kat banner.
Sebab nya haritu masa tunang photographer aku tak bagi softcopy. Sobsss.
Terpaksa lah amik gambar baru. Huhuhu.
Gambar nak kene high kualiti kan. Baru lah tak pecah2 bila print kat banner.

So setakat ni itu je lah kot persiapan aku yang tak berapa nak persiapan ni.
Hihihi.
Oh lagi satu kain aku tak beli lagi. Untuk buat kaju khatam quran.
Plan asalnya nak pakai je baju raya aku yang merah tu.


Baju ni lah.


Pastu mak aku dengan akak aku cakap tak cantik khatam pakai bunga2. Kene pakai plain.
So akak aku suruh beli kain baru dengan ayat "Takpe ko beli je kain. Akak sponsor jahitan."
Haha.
Tak carik lagi nak design camne.
Kalau buat kurung moden rasa sama je lah dengan baju nikah. Kaler je lain. Pening2. Hahah.




Okey nanti2 kalau rajin aku apdet lagi ye.
Bye.



With Love : Syazwana Jamal :)


4 comments

September 3, 2014 at 4:53 PM

akak ms khatam quran bju dh kira cntik la, tudung pun kemain byk beadsnya.. tp mekap nan hado, mekap sendiri kekdahnya.. bila org tnye apsal mekap biasa²? akak ckpla, nk ngaji je kot, bkn nk g photoshoot.. wakaka.. dasar keras kepala..

September 3, 2014 at 5:52 PM

dtg kl, akak amik kn gambo, akak sponsorkan banner.. nak tak?

September 3, 2014 at 6:17 PM

@Effy Fazira

Alaaaa kak effy ni kenapa baru bagitau. Ekekeke. Dapat banner free sekali pakej dengan kad kawen. Tapi kalau nak gak sponsor tu boleh tak? Ekekeke

September 4, 2014 at 12:53 PM

Sempoi! Kite pun masa majlis dulu tak rasa nebes langsung.. Serius risau dgn diri sendiri masa tu.. Sbb tengok dalam drama masa akad nikah tu saje dah berkoyan2 airmata kesyukuran si pengatin perempuan.. Tapi kite xnaklak kuar airmata.. Tak bersyukurkah aku? Kompius2.. Takut pun ada.. Duk pikir, normal ke tak aku nih? Huhuhu..
Rosmiza Ali Official Blog™

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal