Loading...

Tuesday, March 6, 2012

Masalah kencing tak lawas.



                                    




Aduhhh dia datang lagi pulak.
stress betul aku.
before ni aku memang tak tahu pape pasal kencing tak lawas ni.
tapi tahun lepas masa aku pergi rumah kawan aku, aku cakap macam tak selesa sebab kejap2 rasa macam nak terkencing.
then baru aku tahu yang aku terkena kencing tak lawas.


aku takde lah selalu sangat kene.
masa aku kene tahun lepas sekali dalam bulan berapa entah. aku pon lupa.
setakat ni baru dua kali kot kene.
aku rasa sebab aku kurang minum air lah. :(



memang terseksa lah kalau kau kene penyakit ni.
kejap2 kau nak pergi toilet.
toilet kalau dekat takpe ni menapak jauh jugak lah.
tak pasal2 kang ade yang terkencing tengah jalan.

kalau kau rasa tanda2 macam kat bawah ni means kau pon dah terkena. hahaha.


Asyik-asyik nak pergi toilet. Kalau boleh nak bertapa terus kat toilet tuh.

Kencing rasa panas dan pedih. Yang ni memang rasa palat betul sakit dia. pehhhhhh.

Sakit pada bahagian ari-ari.

Tak dapat tahan kencing. Lepas tuh kalau kencing je mesti rasa tak puas. Mesti rasa macam nak terkencing lagi lepas tu.




Okey boleh rasa macam mana aku rasa sekarang.
rasa macam nak duduk je kat toilet tuh.
ada kang yang kene rasuk syaitonnirrojim sebab bertapa lama sangat kat toilet.



aku ada usha2 jugak kat google cemana aku boleh terkena kencing tak lawas ni.
maybe lah sebab kurang minum air.
tapi kot2 ade sebab lain ke kan.



Hygiene : rutin harian kebersihan dalaman like selalu tukar panties. tapi sebab aku pakai pantyliner so tukar pantyliner je lah. dan kadang2 terlupa jugak nak tukar. okey noted !

Pakai seluar dalam basah : okey sape yang selekeh sangat kan sampai nak pakai seluar dalam basah. kalau semua basah baik tak payah pakai. lagi best. berangin je. hahahahaha !

Food yang kita makan : Like yang manis2 and pedas2 sangat. Aku rasa semalam aku makan ayam merah pedas lepas tuh tak minum air lah. penyebab jugak tuh.



Okey lepas ni kene selalu tukar pantyliner, kene rajin minum air masak, kene jaga makan.
kalau tak boleh lead to batu karang.
jadi sila takut.





Biar muka tak cantik,
Tapi badan sihat walafiat






okey cukup. nak pergi toilet untuk ke sepuluh kalinya.


UPDATE ! : UBAT TERBAIK ATASI MASALAH KENCING TAK LAWAS..

okbai.


                                  
With Love : Syazwana Jamal :)

7 comments

March 6, 2012 at 10:27 AM

rasa rimas lau jd camtu kan..

March 6, 2012 at 10:35 AM

minum air bali leh juga utk kurangkan.. pastu minum je air masak dgn byk.. biar byk kencing..
(mmg sgt ber pengalaman ye dgn kencing tak lawas ni)

March 27, 2012 at 12:14 PM

masa pregnankn anak akak yg kedua.. memang akak kena penyakit ni.. masa nih, akak tak pernah alert pun pasal kesihatan. so.. solution dia memang akak disuruh minum banyak air masak.. berbotol2 sehari (cuba bygkn botol air yg 1.5liter tu dalam 2,3 botol).. memang muntah2 air ler masa tu.. pastu doctor juga sarankan akak minum air kelapa.. air bali.. so kena try laa semua ni.. akhirnya.. lahirlah seorang baby boy yg comey... kembar air.. memang tak berapa nk sakit.. compare pengalaman bersalin ank pertama dulu... heheheheh....

April 6, 2012 at 1:05 PM

cari2 kencing jumpa la kencing tak lawas ni,tapi camana kalau minum banyak air pulak ,asyik nak gi toilet jugak ke,musykil lah!

April 6, 2012 at 1:22 PM

@sord87
memang asyik nak pergi toilet je nanti. but at least bila kencing tuh jadi tak sakit. huhuhu.

Anonymous
December 8, 2012 at 4:23 PM

Thun ni byk kali kna.last2 pkai pad ,,,,tp sakt xhengt la.nk wt keje pn pyah

Anonymous
December 16, 2012 at 5:13 PM

salam, saya baru harini haa kena. Sakit nak kencing. Saya selalu kecik-kecik kencing tak lawas , then mak beli ubat kat tabib. Ni sy beli ubat tabib. Tak tahu lah macam mana lepas ni. Asyik nak terkencing je. ._.

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal