Loading...

Tuesday, September 23, 2014

Bila berjauhan (macam tajuk lagu pulak)




Dulu masa mula2 aku kene transfer keje kat Johor aku berperang besar dengan Akram.
Time tu belum bertunang lagi.
Hampir2 jugak lah nak putus walaupon tak pernah declare kapel.
Ekekeke.

Bila tak declare kapel ni cara putus lain maciam sikit.
Takdenya "Okey kita putus" atau "Mulai harini kite bukan kapel lagi" takde okey.
Semua main pakai ayat "Takpe lah lepas ni kite bawak je lah haluan masing2" Bahaha.

Time tu Akram memang marah gila2 punya marah.
Yelah 4 tahun aku kl akram Nilai. Walaupon agak jauh tapi takde lah sejauh Nilai-JB kan.
Dulu2 kalau gaduh je kompem salah sorang mesti tetiba muncul depan rumah masing2.
Sekarang kalau gaduh terpaksa lah membawa hati yang lara sendiri.
Kalau macam aku okey lah. Boleh balik kampung makan banyak2.
Kalau macam Akram kesian sorang2 kat sana. Ekekeke.


Akram bukan ape. Die kan pernah mengalami percintaan jarak jauh yang gagal.
So dia takut lah pisang berbuah dua kali. Lagi2 dapat awek comel macam aku kan. Lagi lah tak senang duduk mamat tu. Kahkahkah ok tak kelakor tak kelakor.


Aku ingat lagi masa hari aku nak balik JB tu Akram nangis. Haha! Macam tak percaya je tengok muka ganas tapi dalam hati ada taman.
Ni kalau kengkawan dia baca ni mati lah aku kene luku dengan Akram.
So aku cakap lah dengan Akram. Jodoh pertemuan tu di tangan tuhan. Cewah. Pokok pangkalnya hati.
Duduk dekat pon kalau hati rasa nak curang boleh je. kan?
Lagi pon mesti ada hikmah di sebalik kejadian.

Hikmahnya aku rasa duduk JB ni aku boleh selalu balik kampung. Yelah start aku Form 1 aku dah tinggalkan kampung halaman untuk menimba ilmu. Gittew.
Sampai lah aku dah kerja aku tak pernah lagi duduk Johor.
Sekolah asrama penuh kat ceruk Bandar Penawar. Masuk matrik nun jauh kat Kedah sana. Masuk U kat KL. keje pon kat KL. Memang muka aku kalau raya je baru nampak kat kampung sampai orang kampung memang tak kenal la aku. Apetah lagi aku nak kenal orang kampung. Ekekeke.

So Allah bagi aku peluang berjasa dengan parent before aku kahwin dan berjauhan dengan dorang :'(
Kadang2 aku hantar mak aku pergi check up kalau ayah aku busy.
Lepas tu kalau macam ada apa2 barang tak cukup kat rumah aku akan beli kat JB.
Walaupon kakak aku duduk JB tapi disebabkan budak2 sekolah cuti Jumaat Sabtu so timing selalu lari. Yelah kitorang semua kerja swasta. Pastu kakak aku ada anak kecik pulak.

Lepas tu macam macam senang sikit nak uruskan hal kawen bila duduk JB ni.
Yelah aku rasa 80% urusan kahwen aku ni mak aku yang uruskan. So bila aku selalu balik kampung nampak lah sikit ape benda yang mak aku buat tu.
Lepas tu senang nak uruskan bridal. Baju2 aku pon banyak yang kakak aku buat. So senang nak pergi beli kain dengan kakak aku.

Bila duduk JB automatik perbelanjaan hidup berkurang. Tak heran kalau terbangun lambat sebab tak payah pikir nak kene lalu jalan jem. Kepala tak stress. Balik keje tak stress nak hadap jem dan carik parking. Eh bakal perantin tak boleh stress2 tau. Ekekeke.
Tak payah keluar duit lalu tol nak pergi keje. Dating sebulan sekali je. Jimat.
Banyak sangat aku boleh saving untuk guna buat urusan kahwen. Alhamdulillah. Kalau dulu duduk KL nak makan pon kadang2 berkira2 bila dah hujung bulan. Sekarang dah tak kisah dah awal bulan ke tengah bulan ke hujung bulan ke.

Bila duduk jauh ni aku selalu cakap dengan Akram kalau bergaduh kalau boleh jaga ayat.
Memang lah tengah marah tapi kawal.
Sebab aku dulu kalau mengamuk memang sangat2 teruk dan sekarang ni macam tak percaya aku boleh kawal sikit2. Haha! Sebab tu aku kalau marah selalu aku akan block wassap dengan call Akram. Sebab aku tanak cakap. Nanti tiga empat hari okey lah.

Masa lepas tunang tu aku cakap dengan Akram dah kene start cakap I love U lepas call. Mula2 Akram jangan harap lah nak cakap. Malu konon. Bukan ada orang nampak pon. Haha!
Now bila habes call or wassap die yang akan cakap dulu.

Last week ada lah bergaduh dengan Akram.
Puncanya kecik je pon. Tak boleh cerita sebab nanti mesti korang macam "Ek eleh itu pon nak gaduh" Ekekeke. Lagipon nanti Akram malu sebab die yang buat perangai budak2. Bahaha.
Tapi biasalah sebab dah lama tak jumpe benda kecik pon nak gaduh.
So macam biasa aku akan block Wasap dengan call Akram. Mesej je tak boleh block. So terpaksa lah layan jugak mesej Akram walaupon tengah bengang time tu. Haha!


Lepas tiga hari tu aku unblock balik.
Lepas tu Akram tegur balik lepas tu okey.

Duduk jauh2 ni kene banyak bersabar. Walaupon aku tak sampai setahun lagi duduk jauh2 tapi ada la jugak pengalaman. Kekeke.
Tak boleh ego. Selalu nya kalau gaduh memang Akram yang akan tegur dulu. Lepas tu aku takde lah jual mahal lama sangat. Aku terus lah berbaik.
Lagipon aku dah melalui situasi yang lebih menduga emosi dan air mata (cewah) so setakat sentap dengan Akram tu malas dah aku nak amik pusing.

Dulu kalau gaduh dengan Akram aku akan protes.
Kalau keluar dengan dia memang aku hempas pintu kereta kuat2, kalau jalan tu hentak2 kaki sikit, pastu kalau makan laga2 kan sudu dengan pinggan. Ekekeke. Lepas tu balik rumah nangis sampai bengkak2 mata.
Sekarang kalau sentap aku senyap je. Nangis lah jugak sebab air mata aku ni memang selalu keluar sendiri. Kadang2 tanak nangis pon tapi tiba2 nanti air mata dah mengalir. Benci aku.

Minggu ni ada sesi photoshoot kat Putrajaya.
Tak sabar!


bye.



With Love : Syazwana Jamal :)


1 comment

September 25, 2014 at 6:54 PM

Kahkahkah! Perangai kite sebijik wana oii... asal gaduh jer nak protes.. Hempas barang, makan memang laga2 sudu & garpu.. itu biasa.. Ngagahahahaha!
Eh, nak datang nanti gtaula.. Mana tau leh jumpa.. ^_^
Rosmiza Ali Official Blog™

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal