Saturday, September 5, 2015

Selepas tiga bulan...




Hyeeee *krik* *krik*
Hihihi.

Dah nak dekat tiga bulan tak update blog kan. Ada yang rindu tak? :P

Well kalau kat fb tu banyak je aku apdet pasal hidup aku ni ha.
Cuma nak menaip kat pc ni giler malas.
Kenapa lah takde orang cipta software yang bila kita cakap dia terus keluar kat word. Kan senang. Takde lah alasan untuk membiarkan blog bersawang kan. Bahahah.

So apa yang jadi dalam masa tiga bulan ni?
Macam2 okey. Gembira, sedih, masam, manis, pahit semua ada. Dah macam lima rencah lima rasa dah :P
Tapi ada satu benda yang aku akan ingat sampai bila2.



Pernah tak korang mengalami situasi macam ni?
Aku pernah. Sampai satu tahap aku rasa macam benci giler sebab aku tak boleh lupa apa orang buat kat aku. Aku jadi pendendam padahal seumur hidup aku tak pernah aku rasa macam tu.
Kawan2 aku semua pelik sebab dorang tau aku jenis senang maafkan orang.
Aku cakap maybe sebab orang terdekat yang buat aku macam tu.
Sebab tu aku terkesan sangat.

Paling terkesan bila aku datang rumah dia, takde nya dia nak salam aku.
Duduk sebelah2 tak tegur langsung.
Tu yang buat aku sedih gila.

Orang lain buat salah pada aku tapi macam aku pulak yang salah.
Takde orang dari sana yang tanya aku okey ke tak. Takde orang even sms aku tanya aku marah ke tak. Apetah lagi call kan. Nehi. Nak tanya aku stress ke tak jauh sekali la. Bila aku moody eh orang pulak yang terasa dengan aku. Dah aku pulak yang nak kene minta maaf. Aku ni dah la kat tempat kerja banyak benda nak kene fikir. Ingat kan balik kampung boleh la tenangkan fikiran. Eh makin serabut ada lah.




Aku mengadu kat kakak aku. Kakak aku siap marah aku. Bahaha. Orang lain yang salah aku pulak yang kene marah. Aku ingat lagi kakak aku cakap camni "Habes tu kenapa ko tak mulakan dulu? Keras kepala?" Amik kau sedas.

Aku cakap memang tak lah aku nak start dulu kan.
Orang buat tahik dengan aku. Aku nak baik2 dengan orang. Sorry. Aku bukan jenis hipokrit.
Kalau tak suka memang aku tunjuk tak suka.
Dan aku sejenis manusia yang boleh buat hal sendiri. Kalau aku ikot laki aku lepak dengan kawan2 dia berjam2 aku okey je. Aku online je lah layan dunia aku.
Orang tak layan aku? Apedehal. Banyak lagi benda lain yang aku boleh buat. Cuma rasa sakit hati tu ada lah jugak.

Kawan2 aku cakap takpe. Times will heals everything.
I hope so.
Sebab memang betul pon kadang2 manusia memang sangat memerlukan masa untuk pulihkan semuanya.

So masa dekat2 nak raya tu kan banyak nak pakai duit kan.
Masa tu duit banyak habes sebab nak pindah ruah sewa baru. Dan2 time tu jugak kereta nak kene major servis + tukar timing belt.
Laki aku pulak biasa lah MAS kan tengah problem time tu. So aku malas nak mintak2 duit dia.
Nak dijadikan cerita punya lah rezeki bos bagi bonus raya seribu. Wahahaha.

Tak pernah2 selama hampr tiga tahun aku keje ni bos bagi duit raya.
Bonus memang tiap2 tahun dapat tapi masa Chinese New Year la.
Masa raya tak dapek la. Tahun ni dapat pulak. Alhamdulillah la time tu lega sikit. So boleh la servis kereta dengan aman. Dan beraya dengan meriah. Ekeekeke.

So masa raya tu bila orang yang buat salah pada aku tu tak menunjukkan tanda2 nak berbaik dengan aku maka haruslah aku sentap kan.
Lagi2 bila aku cerita kat mak aku, mak aku cakap camni "Takpe biar orang buat kita, jangan kita buat orang. Dia tanak mintak maaf dengan kita takpe. Kita maafkan je. Dia tanak tegur kita takpe. Kita tegur dia dulu. Kalau kita sama buat perangai macam dia, apa beza kita dengan dia kan?"

Lepas tu aku terus nangis. Haha! Cengeng kan.
Ni kalau ada anak ni mau pengsan laki aku layan anak bini dua2 jenis sikit2 nak menangis. Mbahahahaha.

So lepas solat maghrib jemaah dengan laki aku, terus aku menangis2 dekat laki aku.
Aku cakap aku bukan baik sangat. Tapi aku try nak maafkan orang walaupon susah.
Aku rasa sampai bengkak jugak lah mata aku menangis malam tu. Aku cakap susah sangat nak lupa. Hati aku sakit. Semua tu hasil titik peluh duit aku kerja. Satu sen duit laki aku pon takde. Mana tak aku sedih sangat.

Laki aku pesan "Ayg tau bby baik. Bby bukan pendendam. Ayg tau hati bby baik. Masa bby cakap bby takde duit nak servis kereta, ayg doa lepas solat biar Allah murahkan rezeki bby. Tup2 bby cakap bos bagi duit raya. Sekarang kalau bby belajar maafkan orang dengan ikhlas mana tau rezeki bby lebih bertambah lepas ni. Takpe ayg tak paksa bby untuk lupakan semua. Bila bby dah sedia nanti, bby maafkan lah seikhlas hati. Ayg tunggu. Ayg lagi bangga tau kalau bby yang mulakan semua dulu walaupon ayg tau bukan salah bby"


Lepas daripada tu aku rasa lega sangat.
Sebelum kitorang laki bini balik, laki aku ajak aku jumpa 'si dia'
Aku macam terkejut la jugak. Eh kata nak takes time. Tapi ajak jumpa pulak. Wahahahaha.
Tapi masa tu aku dah ready.

So aku mulakan untuk bercakap dengan dia.
Aku cakap aku dah maafkan dia. Seikhlas hati aku.

Guess what?
Melangkah je aku masuk kereta, aku rasa perasaan yang sangat tenang.
Susah nak cakap. Lapang. Free. Eh susah la nak explain. Rasa macam selama ni ada batu atas kepala dah hilang. Lega sangat.

Paling best dulu setiap kali aku ingat peristiwa tu mesti aku menangis gila2 punya.
Now bila aku teringat balik kisah tu aku dah takde perasaan.
Aku redha. Aku anggap dulu tu bukan rezeki aku.

Bila aku bagitau kawan2 dorang macam tak percaya. Bahahaha!
Seriously aku pernah menangis kat site sampai merah2 mata sebab aku teringat how 'dorang' buat aku dulu.
Sekarang dah tak rasa apa.
Kawan aku cakap "Älhamdulillah semoga makin murah rezeki kau lepas ni"

Memang masin mulut kawan aku tu.
Tup2 esoknya bos bagi aku hadiah laptop sebab performance keje aku bagus.
Alhamdulillah.
Tak sangka sangat bila kita maafkan orang seikhlas hati ni macam2 rezeki yang datang.
Pengajaran terbesar aku dapat dalam hidup aku setakat 27 tahun ni.


My new baby. Pilih sendiri sebab bos cakap "Okey u beli la sendiri lepas tu claim dengan company ok" Ekekeke. Harap2 lepas ni lebih rajin la apdet blog. Entry bukit fraser yang dah dekat 6 bulan kot pon tak habes publish lagi. Kikiki.


Alhamdulillah Ya Allah.
Semoga hari2 mendatang aku akan lebih positif.
Aku cuma bersyukur dikelilingi orang2 yang selalu nasihatkan aku.
Walaupon dorang tau aku ni kadang2 bukan nak dengar pon kan.
Tapi setidaknya kadang2 tu masuk meresap la jugak kat benak aku ni. Dan buat aku berfikir.

Alhamdulillah jugak walaupon aku dah kawin tapi kakak dengan mak aku tak pernah putus bagi aku nasihat.
Kalau ada masalah dorang akan bagi nasihat yang terbaik.
Dan kawan2 jugak. Walaupon time bergosip tu rasa macam syaiton je perangai tapi tak pernah lupa bagi nasihat yang berguna. Hihihi.


Nikmat apa lagi mahu kau dustakan wahai Syazwana?






With Love : Syazwana Jamal :)


2 comments

September 5, 2015 at 4:23 AM

welcome back! hehehe

September 7, 2015 at 5:05 PM

Amboi lama dia xupdate..

Apa pn, dndam kt mcm lbh kurg. Miahahha

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal