Tuesday, March 29, 2011

Betul ke bumi berputar makin laju?



            
semalam masa dekat kelas boley pulak keluar topik pasal bumi berputar makin laju nih.
ni sume gara-gara nak ingatkan bila masa kawan aku ponteng kelas.


'ko kan tak datang kelas last week'

'weh bukan last week lah. last 2 weeks lah'

'eh bukan last week ke? last week lah betol'

'eh last week kan kite discuss pasal assignment. mesti lah aku datang'

'eh haah ek. so betol lah last 2 weeks. peh rasa macam baru jek'

'bumi berputar makin cepat. masa dah pendek'


dan topik hangat pon bermula.
padahal kat dalam kelas ni.
kahh!



so aku google lah sikit kan.
hidup ni kan mudah.
asal ade mende tak tahu je tanye je kat Pakcik Google.
kompem beratus page kuar.
ko bace jek lah sampai lebam.



pastuh aku jumpa sesuatu kat satu blog nih.
dia nih baca paper.
nak harap aku memang takkkkk lah.
melainkan kalau jin rajin masuk dalam badan aku hari tuh.


jom tengok.



  • Pulau Honshu dah berganjak sehingga 2.4 meter!

  • paksi bumi sudah menyendeng 25 sentimeter!!

  • kadar putaran bumi menjadi cepat sebanyak lebih sejuta mikro saat menyebabkan hari semakin pendek!!!

  • sejumlah kerak bumi jatuh menjunam ke dalam rekahan sepanjang 402km yg membuka jurang seluas 9.6km di bawah Lautan Pasifik!!!!

  • satu darjah perubahan paksi bumi bermakna ia bergerak kira2 110km!!!!!






hmm kalau 24 jam pon dah tak cukup masa ini kan pulak kalau makin pendek.
haih.









so kaw bila nak bertaubat wana?
=.=


ok bai.


                
With Love : Syazwana Jamal :)


3 comments

March 29, 2011 at 6:23 PM

oh...baru tau psl semua tu... terima kasih share info ni (:

http://amirabdaziz.blogspot.com

March 29, 2011 at 6:28 PM

@Meera Aziz

welkam
:)

March 29, 2011 at 6:51 PM

nk tny, macam mana nk buat tulis2 dekat bawah post a comment tu ek? boleh ajar tak?

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal