Sunday, July 17, 2011

Kisah Pencuri C510 : Suspek tak puas hati.



                                                       
Lepas buat meeting siap dengan baca yassin and solat hajat aku ingat dah selesai dah semua. aku pon malas dah nak fikir pasal henpon aku tuh. orang cakap ape redha je lah. mungkin lepas ni aku dapat rezeki lain lebih pulak ke kan. siapa yang tahu. semua tuh kerja Allah. aku anggap dugaan je bagi aku ni.


sekali esok paginya X mesej rumet aku camni.


'Fara, cakap dengan Wana sumpah X tak amik henpon dia. bla bla bla'


aku dengan Fara dah pelik dah. yelah kan dah settle semua malam tuh. aku cakap dah tutup dah taknak sebut lagi pasal hal tuh. lagipon malam tuh aku dah bagi dia peluang untuk cakap apa yang dia nak cakap so aku anggap dia dah cakap semua. aku pon dah maafkan sape2 lah yang ambil henpon aku tuh. rupanya tak habis pulak lagi. malam tuh pulak rumet X si A tuh ada something nak bincang dengan kitorang. so sebab taknak bergosip kat rumah kitorang bertiga pergi makan dekat bawah rumah.


A cakap X mesej dia camni.

'Kalau betul aku tak salah, aku takkan maafkan kau sampai mati'



lepas tuh A cakap X ni bukan marah kat aku dengan fara tapi marah dekat A sebab konon2 nya A ni burukkan nama dia depan kitorang sampai kitorang tuduh dia. masalahnya aku tak tuduh dia buta-buta. dan aku tak tuduh X berdasarkan cerita2 A tentang X before ni. tapiii pagi henpon aku hilang tuh aku dah memang syak X yang amik. just untuk kepastian kitorang tanya A pasal masalah and cerita X before ni.



tapi now X salahkan A sebab konon A burukkan nama dia. lepas tuh aku cakap kalau betul lah X tak salah kenapa dia mesej 'kalau dia tak salah'. kenapa ada perkataan KALAU?


kalau betul dia tak buat dia boleh cakap camni 'Aku tak salah. kalau korang tuduh aku, aku takkan maafkan korang'


betul tak?

kenapa mesti ada perkataan kalau?

lepas tuh aku cakap dengan A yang aku nak face to face dengan X tapi A tak bagi. A taknak X ingat A mengadu dengan kitorang. masa A dok cakap2 dengan kitorang tuh siap menangis dia. yelah first time orang cakap taknak maafkan dia sampai mati. bergetar lutut dia baca mesej tuh.


dan dia cakap takkan keluar dari rumah ni sampai lah nama dia bersih. so A plan nak cari mana2 ustaz yang boleh tengok2 kan kes kitorang ni. yelah nak dapat henpon balik agak mustahil sebab dah lama. so kalau boleh nak panggil ustaz yang boleh tengok muka pencuri ke ape ke asalkan kes ni selesai.


yang si X ni pulak kalau dah cakap tak salah tuh dah la. ni seyes aku cakap dia tak profesional langsung. aku mintak duit bil air pon dia boleh je letak duit atas meja tak cakap ape2. aku dah cakap lepas ni bukak buku baru kalau tak salah dah la buat je lah biasa2. ni balik rumah tak bertegur sapa buat hal masing2. tapi masak gosok baju semua guna barang kitorang jugak. TAK MALU KE????






kalau aku ni JAHAT aku dah bawak masuk semua barang2 kitorang dalam bilik. macam iron, kettle, kuali, periuk, tv. macam2 lah tapi kitorang tak sampai hati. tapi dia? ada dia fikir pasal kitorang? TAKDE !!


aku tanya jugak kat kawan2 aku. ramai jugak lah aku tanya. 'possible tak kalau hantu curik henpon aku?'

dorang dok gelakkan aku. yelah kalau toyol kompem curik duit takde makne toyol curik henpon. tapi kalau dah bersumpah depan quran tak mencuri aku pon tak boleh nak cakap ape lah. redha je lah :')


now aku dah tak tahu nak buat ape lagi. seyes tak suka sangat keadaan rumah yang macam ni. tak ceria. penuh syakwasangka. :(


kitorang pernah terfikir nak suruh X keluar dari rumah. yelah taknak amik risiko kan. lagipon kitorang pon dah tak selesa dengan dia. tapi A taknak. A cakap kalau betul lah X tak salah, kitorang berdosa pulak halau orang yang tak bersalah. korang pon taw kan memfitnah tuh lagi teruk dari membunuh. tapi tulah kitorang memang dah takde suspek lain kecuali X.


kalau takde pencuri dalam rumah means siapa punya kerja ?


aku bukan ape, aku kesian dengan A.





macam2 dugaan aku kene tempuh sekarang :')


                                         





With Love : Syazwana Jamal :)


20 comments

July 17, 2011 at 5:42 PM

kesiannya si A..kalau X tu tak salah, apesal plak nk salahkan si A kan..nmpk sgt ketakutan huhu

sabar je k dear..kalau org salah ni memang tak aman hidupnya..one day nnti, mesti ada petunjuk tu sape yg ambik huhu

July 17, 2011 at 6:08 PM

semakin terok pulak kes ni..
aduyai..
xpe awk.. tabah kn ati ok..

July 17, 2011 at 6:15 PM

kot2, mmg X yang amik..haaaaaaaa eh batu api lak aku ni..hahahha

sabar jela wana... insyaAllah nnt Allah tolong..

July 17, 2011 at 7:34 PM

A B C..pening aku bace..
hahahahaha..
tapi tu ar tak malu ker..
perlu ke ade kalauuu..
nmpk sgt macam dah A dah bersalah
kn..hehehe..cewahh ye ye je aku..haha

July 18, 2011 at 11:54 AM

@[sutera kasih]

sabo je lah.
heee
:)

July 18, 2011 at 11:54 AM

@Cik Ezy

thanks babe
:)

July 18, 2011 at 11:55 AM

@AesyaZealous

haha aku pon fikir camtuh.
kui kui
:P

July 18, 2011 at 11:55 AM

@Far8 budak baik

aku taw ko dah pening.
aku maafkan.
hahaha :P

July 18, 2011 at 12:30 PM

entahla..biasanya kes ni akan menjadi macam ni.

kuatkan kepala kau. ini perang psikologi namanya.

July 18, 2011 at 12:40 PM

@haikalblank

yap !!
belajar untuk lebih kuat
:)

July 18, 2011 at 1:01 PM

hahaha cis...
mmg x pandai nk update ker??
haha =p

July 18, 2011 at 1:05 PM

@Far8 budak baik

hahaha perli ke?
ngeng :P

July 18, 2011 at 3:33 PM

sabo je la dear :)

July 18, 2011 at 3:44 PM

adehh .. kalau dah smpai sumpah kot quran tu payah jgk .. biar Allah jela yg balas wana .. huuu

July 18, 2011 at 5:44 PM

@[sutera kasih]

thanks sayang
:)

July 18, 2011 at 5:45 PM

@tomato

tulah redha je lah.
heee :)

July 18, 2011 at 6:22 PM

aku dapat bayang suasana macam tu
memang rasa xbest bila tak bertegur sapa kan

July 18, 2011 at 8:48 PM

Salam Syazwana...

Settle jugak ye.. Tapi X tu macam takut2 lagi kenapa? Haish!~ Memang dia la tu...

July 19, 2011 at 10:38 AM

@Hans

sangat tak best tapi nak buat camne kan. terima je lah. huhu

July 19, 2011 at 10:38 AM

@SiS NaD

redha je lah kak.
hehehe
:)

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal