Loading...

Wednesday, September 16, 2015

Aktiviti yang boleh dilakukan di Bukit Fraser Part 2




Aktiviti yang boleh dilakukan di Bukit Fraser Part 1

Okey kita sambung balik setelah hampir beberapa bulan tertunggak :P
So bila dah takde apa nak buat kat booth2 tepi jalan tu kitorang decide nak pergi kat kereta and carik tempat2 yang boleh kitorang buat aktiviti.
Mula2 kitorang carik ladang stoberi dulu sebab eksited konon2 nak petik stoberi la. Rupanya nan hado. Hahahahah!

Allan's water ni dok sebelah je dengan tempat stoberi tu. So masa mula2 sampai kitorang decide nak check apa yang ada kat Allan's water ni dulu.



Nak buat apa kat Allan's water ni?
Ada tiga aktiviti korang boleh buat.
1. Kalau bawak anak2 boleh la beli makanan ikan berharga RM1 je kat kedai dan bagi ikan makan dengan gembiranya.
2. Boleh main basikal air
3. Boleh main kejar2 dalam bola gergasi macam dalam gambar atas tu.

Tapi masa aku datang macam takde pulak orang try bola putih gergasi tu.


Jadinya kitorang decide untuk main basikal air sahaja. RM8 untuk 15 minit. Boleh la. Hehehe


Lepas tu kitorang ke ladang stoberi yang takda pon buah stoberi nya ha.


Mungkin masa kitorag datang tak kene timing dia berbuah kot.


Aku selalu jumpa sayur ni kat pasar tapi tak pernah nak amik tau sayur apa ni. Lagipon rupa paras sayur ni yang agak menyerikan membuatkan aku tak berminat untuk try masak beliau. Hahaha! Kat sini lah baru pertama kalinya aku jumpa pokok dia depan mata. Hmmm interesting. Apa nama sayur ni eh?


Pose wajib yang gedik aku punya suka lah.

So itu je lah pon yang ada kat ladang stoberi tu.
Bosan kan? Hahahaha! Memang bohsan pon. Takpe kita ke tempat yang agak mencabar sikit.
Ayuhhhh kita ke Paddock Hill!


Pintu masuk. Kat sini tak silap aku ada dua aktiviti yang korang boleh buat. Satu, korang boleh try memanah atau nak mencabar lagi boleh try menyumpit. Kedua boleh naik kuda.


Ni masa aku dah siap memanah. Masa mula2 datang tu ada satu couple je tengah try. So kitorang tunggu dia habes. Lepas aku habes je tiba2 eh ramai pulak yang datang nak try. Bayar rm10 untuk 10 anak panah ye.


Acah mak enon je. Haha! Rupanya susah jugak memanah ni. Tengok orang buat macam senang. Sendiri try mak aih menggeletar tangan. Tapi kalau tak reti dont worry. Orang yang jaga tempat tu akan ajar. Macam mana nak pegang macam mana nak tarik nak tarik sampai mana. Gittew. Aku rasa tangan aku memang masalah pengkor la. Nanti nak tanya mak aku die bedung aku tak masa kecik. Bahaha! Tangan kiri tu tak boleh bengkok sikit pon. Kene betol2 tegak. Tangan kanan pulak nak kene tarik tali sampai sebelah pipi. 


Aku dengan Akram out of 10 satu je masuk kawasan merah. Kuning jangan harap la. Biru ada la jugak. Heheh. Aku punya dua anak panah masuk kawasan hijau :P


Dalam ni ada tempat menunggang kuda jugak. Tapi macam ko tengok kat atas tu besar tu je lah die bawak pusingnya. Satu pusingan je. Harga tak tau sebab aku tak try. 


So kita amik gambar dengan kuda yang buat muka pasrah je. Sepanjang aku ada kat sini tak berhenti kot kuda tu jalan. Naseb baik yang naiknya ringan2 je. Kalau aku sekali naik kompom kuda tu terus merempan. Jadi aku simpan je niat hati untuk try. 


Lepas habes aktiviti kat The Paddock Hill tu kitorang decide nak balik rumah sebab masing2 macam dah kepenatan. Padahal baru buat berapa aktiviti je. Belum lagi buat
Masa on the way nak balik tu lah terjumpa gerai pisang goreng makcik ni ha.
Tapi die punya mahal ya ampunnnnnnnnnnnn naseb baik aku tak duduk kat Bukit Fraser ni. Hahahaha!



Pisang goreng 5 ketul kecik ni RM2. Jemput2 pon sama. Tapi tak sedap. hahaha!


Lepas minum petang kitorang solat dan bergolek2 depan tv.
Sampai  lah dekat pukul 5 camtu aku cakap dengan Akram "Eh bukan ke kita nak try jalan2 naik basikal"
Laki aku pon sejenis yang "Haah la kenapa tak ingatkan"

Cehhh dia lupa ke bini dia ni sendu mana boleh ingat banyak benda2 ni.
Lain lah kalau die tanya pasal keje memang aku ingat la. Ekekeke.


So kitorang ke Puncak Inn untuk sewa basikal.


Satu basikal RM15. Kitorang amik yang twin ni. Agak2 malas nak layuh aku bagi laki aku je kayuh. Bahahaha! RM30 kot tak silap. Tapi kene letak deposit dulu rm50. Nanti masa pulang basikal die bagi balance duit.


Masa turun bukit syok la tak payah kayuh. Dengan angin sejuk pehhhhhhhhh nikmat gila. Masa nak naik bukit separuh nyawa jugak mengerah keringat. Aku siap turun basikal lagi bagi laki aku je yang kayuh sebab tak larat. hahaha!


Tempat wajib untuk posing okey kalau datang Bukit Fraser.



Lepas dah habes round bukit fraser naik basikal kitorang lepak2 kat dataran.
Masa tu kan ada karnival burung kan.
So kat dataran tu meriah lah dengan budak2 main permainan tradisional.




Tak dapat pergi Amsterdam, feeling2 kat Bukit Fraser pon boleh la. Ekekeke


Lama jugak kitorang melepak kat dataran tu.
Tengok gelagat budak2 main yang kaki lompat2 kat kayu tu. Yang pemes kat sarawak tu. Ape benda tah nama permainan tu. Huhuhu
Pukul 6 lebih baru kitorang balik rumah.


Malam tu lepas solat Maghrib kitorang pergi dinner kat food court dia. Kedai yang sama. Dah la malam tu ada bola Malaysia lawan SIngapore. Pulak tu kat kedai tu time tu ada satu meja penuh dalam 10 orang camtu orang Singapore. Bila Singapore gol je menjerit dorang tepuk tangan. Kitorang duduk tengok masa first half je. Habes first half terus balik rumah.



Esok nya tak silap aku dalam pukul 11 pagi kitorang dah check out.
Nak balik kene lalu jalan lain tapi akan jumpa kat tempat yang sama jugak.


Sekolah rendah kot tak salah aku. Rupanya dia buat kat jalan nak balik.


Bye2 Bukit Fraser. Ada rezeki kita jumpa lagi. Bawak baby pulak. Eh. Ekekekeke. Aamiin :D


bye!
With Love : Syazwana Jamal :)


2 comments

September 17, 2015 at 12:27 PM

yui xpnh p sana..hoho kesian

September 17, 2015 at 2:53 PM

mana tahu pasni, bawak baby betul-betul ke sana kan.. amin..

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi datang dan baca.
Kalau ada yang tak puas hati boleh komen tapi sila luahkan dengan nada comel okeh kalau tak tuan blog sentap.
keh keh keh.

❤ Jangan lupa datang lagi ❤

 
copyright of tomatowithcheese.blogspot.com since 2010.Design by Syazwana Jamal