Sebenarnya salah satu daripada sayur feveret aku is sayur betik.
Mesti korang macam hoi betik kan sejenis buah. Sejak biler betik dikategorikan sebagai sayur?
HAHA!
Aku pon tak sure kat tempat lain wujud tak sayur betik ni.
Tapi daripada aku kecik memang mak aku selalu jugak masak sayur betik ni.
Tak pasti lah resepi orang jawe ke or resepi sukahati mak aku nak masak sebab dah tak tau nak masak sayur ape.
Tapi serius aku cakap sayur betik ni sedap giler.
Okey tak payah cakap banyak.
Bahan-bahan:
1. Bawang besar, bawang merah, bawang putih.
2. Buah betik yang baru nak masak. Tak muda sangat, tak masak sangat. Ala-ala kalau baru nak oren camtu okey lah.
3. Cili padi ikot korang nak pedas mane.
4. Ikan bilis
Cara-cara:
1. Buah betik tu buang kulit dia and mayang halus. Ikot korang lah nak sagat die camne pon asalkan die terhiris halus tapi takdelah halus sangat nanti hancur pulak.
2. Bawang besar, bawang merah, bawang putih dan ikan bilis kasi blender halus.
3. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan2 blender tadi, tumis sampai mendidih dan masak.
4. Season dengan garam, gula dan perisa.
5. Masukkan sayur betik tadi.
6. Gaul2 bagi sebati agak2 sayur betik dah layu sikit boleh padam api dan angkat.
Marveles okey :)
xoxo
b